Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Märk livsmedlen

”För information om köttråvarans ursprung, ta kontakt med konsumentavdelningen”.

Så kan det stå på förpackningen om man står i affären och vill veta varifrån köttet i korvpaketen man håller i handen kommer. Det finns idag frivilliga märkningar som ”Svenskt kött” och ”Svenskt Sigill”, vilket ger konsumenten möjlighet att välja svenskproducerat. Detta är naturligtvis bra eftersom det ger konsumenten valmöjlighet. Men i övrigt får man ofta köpa grisen i säcken när det gäller köttets ursprung.

Att det är skillnad i produktionsmetoder mellan olika länder står klart. Svenska djurproducenter ligger till exempel i absolut framkant när det gäller ansvarsfull antibiotikaanvändning. I Danmark används tre gånger mer antibiotika per levande djurvikt än i Sverige, i Tyskland 16 gånger mer och på Cypern 30 gånger mer. Som konsument måste man ha möjlighet att kunna välja bort kött från länder vars produktion faktiskt bidrar till att slå ut ett av våra viktigaste läkemedel på grund av ökande antibiotikaresistens.

Vi vet också att yta och svanskupering skiljer sig åt mellan Europas länder. En dansk gris har hälften så mycket yta att röra sig på som en svensk, och i flera EU-länder klipper man av smågrisarnas svansar trots att det är förbjudet i EU. Detta måste man som konsument ha möjlighet att välja bort!

Vi i Centerpartiet tycker det är hög tid att öka konsumentens makt över maten. Därför arbetar vi för en obligatorisk ursprungsmärkning av både helt kött och sammansatta produkter i EU.

Kristina Yngwe (C), Ystad

Niclas Höglund (C), Aspås

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel