Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mark gör sin grej

Mark Levengood och multiinstrumentalisten Per Texas Johansson, Gamla Teatern fredag kväll.

Det går inte att karaktärisera eller sätta etikett på förställningen Mark
och hans värld. Det är ingen show precis, ingen föreläsning, inget stand-up comedy eller…?

Mark är mer en muntlig berättare som vars skrönor, sagor och berättelser oftast slutar i något sedelärande. Precis vad en bra muntlig berättare ska göra. Det muntligt berättande ska vara pedagogiskt, socialt och äventyrligt och gärna ha med mänskligt samspel att göra. Under tiden blir det är en rätt trevlig stund vi får tillsammans. Kanske kväll som nog var rätt lika flera andra kvällar, lite så där lagom på räls. Han gör sin grej och det räcker rätt långt.

Mark omnämns ofta som en snäll och vänlig mysfarbror, men nej någonstans mellan raderna lurar hela tiden en udd i allt han säger, antingen lite lagom dold ilska och besvikelse eller att han verkligen har något bra som han vill få sagt. Massor av allvar förpackad i lagom smakfull humordräkt. Det går hem, publiken skrattar och verkar må gott och får med sig en massa tänkvärt på köpet. Han har blivit vår snällhetsikon, men det är nog bara rösten som lurar oss, hans värld rymmer så mycket mer än det.

Med sig har han jazzmusikern Per Texas Johansson, bland annat känd från bandet Alla mina kompisar och sitt eget Per Texas Johanssons band. Han är en av viktigaste spelarna på den moderna svenska jazzscenen just nu. För mig känns det som ett renodlat slöseri att ha med en så välrenommerad och bra jazzlirare som Per och marginalisera honom som i detta program. Han har en ytterst perifer roll, spelar några få snuttar på en mängd instrument, klinkar lite och gör ett och annat ljud för att illustrerar Marks berättelser. Jag hade hoppats på att få höra mer från denne begåvade musiker.

Det Mark vill att vi ska få med oss från kvällen är att vi inte ska var rädda för förändringar, ifrågasätta våra invanda mönster och våga välja nya vägar fast det kan kännas läskigt. Det får vi med oss och har dessutom haft en mysig kväll på köpet.