Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Marit blickar framåt efter första boken om Erik Lindblom

Nu är det första delen i trilogin om Erik Lindbloms guldkantade liv klar.

– Helt fantastiskt vad det går att hitta historier bara man börjar gräva, säger debut­författaren Marit Manfredsdotter.

Annons

Sista blicken bakåt är titeln på boken som Marit Manfredsdotter nu gjort klar. Det handlar om Erik Lindblom, en fattig grabb från Strådalen som gjorde sig lyckan i guldfälten i USA på slutet av 1800-talet tillsammans med två andra framgångsrika unga män, De kallades The Three Lucky Swedes, trots att en kom från vårt norska grannland.

– Historien har funnits länge i bygden. Jag hörde den redan när jag var ung, säger Marit Manfredsdotter som under en längre tid funderat på vad hon skulle göra av den otroliga historien.

När hon till slut fick chansen tvekade hon inte för att ta tag i historien och börja gräva fram fakta och anekdoter om den framgångsrike Härjedalingen som satt spår i Amerika mer än vad han gjort hemma.

– Det är en roman baserat på ett fantastiskt levnadsöde, fortsätter Marit som tillbringade fyra månader i Provence i Frankrike för att kunna göra klart sitt nybörjarverk, en bok som hon jämställer med ett nyfött barn.

Marit har grävt i olika arkiv och gjort resor till USA för att få fram viktiga fakta. Bland annat besökte hon ett barnbarn till Erik Lindblom som till en början visade en viss misstänksamhet mot hennes syfte med boken. Men det löste sig till slut när han förstod vad det handlade om.

– Jag letade även efter hans grav en hel natt utan att hitta den. Kyrkogården var ju över 8 kilometer lång, säger Marit med ett leende när hon berättar om sin väg till att boken blev färdig.

Den första delen av den tilltänkta trilogin handlar mycket om hans fattiga liv hemma i Härjedalen och han hinner inte åka över Atlanten.

– Han hinner bara till Linsell, fortsätter Marit som inom kort kommer att åka till bokmässan i Göteborg för att visa upp sitt alster.

De kommande böckerna har hon redan börjat fundera på.

– Om ett år tror jag nästa bok blir klar. Om två år så är det en trilogi, säger Marit med blicken riktad framåt.