Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mario Vargas Llosa fick Nobelpriset

Årets Nobelpris i litteratur gick till Mario Vargas Llosa.

Annons

Den peruanske författaren får priset "för hans kartläggning av maktens strukturer och knivskarpa bilder av individens motstånd, revolt och nederlag".

Vargas Llosa är född 1936 i Peru, men växte upp i Bolivia. Han slog igenom internationellt med romanen Staden och hundarna 1963. Romanen uppfattades i Llosas hemland som kontroversiell och tusentals exemplar brändes offentligt. Han har under de senaste åren bott i bland annat Barcelona, Madrid, Paris och Lima. Bland hans andra kända verk kan nämnas Kriget vid världens ände och Bockfesten.

Vargas Llosa är sedan mitten av 70-talet invald i den peruanska akademien och sedan 90-talet även i den spanska. Han har även undervisat och föreläst vid en rad universitet världen över. Han har också gjort sig känd som en framstående essäist och journalist.

Vargas Llosa tillhörde inte favoriterna i förhandsspekulationerna. Hos Ladbrokes gav ett spel på honom 26 gånger pengarna.

Ett stort antal av Vargas Llosas verk finns på svenska. De senaste, bland dem den Stygga flickans rackartyg och Paradiset finns runt hörnet, har översatts till svenska av Peter Landelius och har getts ut på Norstedts förlag.

Mario Vargas Llosa har också gjort inhopp i politiken när han 1990 ställde upp som presidentkandidat i Peru. Han förlorade dock valet.

Kritikern och den tidigare diplomaten Peter Landelius har översatt Vargas Llosa till svenska. Han mottog nyheten med glädje:
– Det är som den där fånige karlen brukar säga: "Äntligen". Hela den spansktalande världen har väntat på det här länge, så nu var det verkligen dags, säger han när TT Spektra når honom i hemmet i Chile.
Landelius arbetar just nu med att översätta Mario Vargas Llosas senaste roman och träffade författaren för några veckor sedan.
– Jag är säker på att han har gått och önskat sig priset, men vi pratade inte om det. Vad ska han säga stackaren? Men det kan jag säga, alla författare jag känner är inte trevliga, några är snarare ganska otrevliga. Men Mario är en väldigt varm och hygglig karl.

Peter Englund motiverar valet av pristagare med att Mario Vargas Llosa står för ett av de stora författarskapen inom den spanskspråkiga världen.
– Det handlar om en berättare, men också en berättare som utvecklat berättarkonsten på ett fantastiskt vis.
Kort innan pristagaren offentliggjordes inför hela världen kontaktade Peter Englund Mario Vargas Llosa och berättade om priset.
– Man kan se i hans produktion att det är här en passionerad människa. Och det var en passionerad människas reaktion, han blev mycket, mycket glad och mycket rörd, säger Englund, som fick tag i pristagaren medan denne är på tillfälligt besök i New York.

– Jag är fortfarande väldigt överraskad, jag hade verkligen inte väntat mig det här. För många år sedan nämndes mitt namn, men utan att jag visste om det var på allvar eller inte. Jag trodde jag var helt glömd av Svenska Akademien, jag visste inte ens att priset delades ut den här månaden, säger Mario Vargas Llosa till TT Spektra på telefon från New York där han befinner sig.
När TT Spektra når honom har han fortfarande inte pratat med sin familj.
– Underbart, jag hoppas det är sant, säger Mario Vargas Llosa när han får prismotiveringen "för hans kartläggning av maktens strukturer och knivskarpa bilder av individens motstånd, revolt och nederlag" uppläst för sig på spanska.

På bokmässan i Frankfurt, där flera av Norstedts förläggare befinner sig, korkades champagnen snabbt upp vid förlagets monter.
– Det är helt fantastiskt. Vi har väntat så länge på det här att det känns helt overkligt att han får det, säger Eva Gedin, förläggare på Norstedts, till Svensk Bokhandel på nätet.
Just nu har Norstedts bara en titel av Vargas Llosa inne – Den stygga flickans rackartyg.
– Tillgången är begränsad för tillfället. Men vi agerar ju naturligtvis direkt på det här oerhört glädjande beskedet, säger försäljningsdirektör Daniel Norling till TT.
– Vi planerar ett tilltryck av ett antal titlar, men exakt vilka vet jag inte än.
Om två till tre veckor väntas fler titlar finnas ute i butikerna.