Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Marielle och Andrea får Jämtland att agera

Marielle Grääs och Andrea Björk Wänseth blev bestörta över hur flyktingarna på Frösön trakasserades i söndags. De beslöt att agera.

Annons

På onsdagskvällen har det gått ett hektiskt dygn sedan facebookgruppen ”Det är dags att agera Jämtland” skapades.

Redan nu har nära 400 personer anslutit sig och sagt att de ska skänka kläder och leksaker till flyktingarna genom den insamling som Marielle Grääs och Andrea Björk Wänseth skapat.

– Det vi kände när vi pratade om söndagens händelser var att vi ville visa att det finns människor här som bryr sig, säger Marielle. Att de ska känna sig välkomna hit och inte ska behöva vara rädda.

Efter kontakter med Migrationsverket fick de veta att kläder och leksaker behövdes. Men de kunde då inte föreställa sig det gensvar som de nu fått från allmänheten.

– Det är underbart att så många ställer upp, säger Andrea. Det har ringt hela tiden, folk som vill skänka saker och andra som vill ställa upp med insamlingslokaler samt transporter.

De tycker att det är viktigt att även vanliga människor stöttar, inte bara organisationer och myndigheter. Marielle Grääs och Andrea Björk Wänseth hoppas också att engagemanget sedan ska utmynna i någon gemensam aktivitet för medborgare som vill träffa och stötta de nyanlända flyktingarna.

Insamlingen pågår till och med söndag. På måndag ska de insamlade sakerna lämnas över till dem som bor på förläggningen på Frösön.