Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Marie Stensby behåller jobbet

Musikläraren Marie Stensby – tidigare suppleant i Sverigedemokraternas partistyrelse – får behålla sitt jobb efter sina kommentarer på websidan Avpixlat.

1 februari så återgår musikläraren Marie Stensby till sitt jobb på Krokoms kommun. Men är tills vidare sjukskriven.

Det var efter Expressens avslöjande i höstas som hon stängdes av. Hon lämnade även samtliga sina uppdrag inom Sverigedemokraterna där hon suttit i partistyrelsen som suppleant och som ordförande i SD i nordvästra Jämtland.

Marie Stensby hade kommenterat en rad artiklar på webbsidan Avpixlat. Bland annat liknade hon muslimska invandrare vid "gräshoppssvärmar". Under en artikel på Avpixlat om ensamkommande flyktingungdomar som hungerstrejkade skrev hon: "Hoppas de svälter sig till döds!"

Marie Stensbys kommentarskonto var registrerat via hennes jobbmejl på kommunen.

Krokoms kommun har nu utrett inläggen och kommit fram till att de förvisso är djupt olämpliga. Men att de inte är skäl för uppsägelse.

– Var och en har rätt att uttrycka sina åsikter i Sverige. Även om det är mycket olyckliga uttalanden som läraren gjort har vi i vår utredning inte hittat några olagligheter eller att lärarens agerande påverkat hennes sätt att bedriva undervisning, säger Birgitta Lundgren förvaltningschef för barn och utbildning i Krokoms kommun, i ett pressmeddelande.

Birgitta Lundgren berättar också att Krokoms kommun ska agera och vidta åtgärder för att Marie Stensbys undervisning ska fungera i fortsättningen. Exakt vad de åtgärderna går ut på är oklart.

– Det vet vi inte riktigt än. Det beror lite grann på hur det ser ut i arbetslag och bland föräldrar, säger Birgitta Lundgren.

Varför stängdes Marie Stensby av under utredningen?

– Från början så blev det en avstängning. För att vi som arbetsgivare ville ta reda på vad som skett. Och det har vi nu gjort. Det är ingen skillnad mot något annat ärende.

Marie Stensby har ju bland annat om hungerstrejande ensamkommande skrivit "Hoppas de svälter sig till döds!" Hur kommer det fungera om hon ska undervisa ensamkommande i Krokom?

– Hon har undervisat (ensamkommande flyktingungdomar) redan i dag. Finns inget som visar på att hon inte skött det på ett bra sätt.

Krokoms kommun har en inte helt oproblematisk historia när det gäller behandlingen av anställda. En tidigare anställd tog livet av sig efter att stängts av. Hur mår er organisation egentligen?

– Jag ska inte uttala mig om det ärendet. Det är en annan förvaltning. Jag kan uttala mig om barn och utbildning och jag tycker att vi har en bra skolkommun.

Har du förtroende för Marie Stensby i dag?

– Det har varit en förtroendekris för oss. Den återskapas inte på en gång.

Enligt pressmeddelandet så är Marie Stensby – som jobbat drygt 30 år hos Krokoms kommun – mycket ångerfull och ber om ursäkt för sina kommentarer.

Hon uppger att även hon tycker att citaten kan uppfattas som hemska och ovärdiga. Marie Stensby hälsar att risken för att hon gör om samma sak är obefintlig.