Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Marie Nordén (S): "Det bådar gott"

Socialdemokraterna vill behålla stödnivån på 500 miljoner i landsbygdsprogrammet. Det berättade partiledaren Stefan Löfven under fredagen.

– Det bådar gott att mitt parti väljer att göra en så här stor satsning, säger Marie Nordén, riksdagsledamot från länet.

EU:s stöd till att utveckla den svenska landsbygden kommer minska med 500 miljoner de kommande sju åren. Tidigare har Centerpartiet krävt att regeringen går in och kompenserar det minskade stödet, men inte fått gehör för sitt krav. Nu har Socialdemokraterna lagt samma förslag i sin budget.

– Det är otroligt viktigt att vi gör en ordentlig satsning på landsbygden. Vi ser att jobben försvinner, att människor vill bo på landsbygden, men har svårt att försörja sig. När man nu har misslyckats i förhandlingarna med långtidsbudgeten tycker vi att det är otroligt viktigt att man går in och kompenserar de 500 miljonerna man faktiskt förlorar, säger Marie Nordén.

Socialdemokraternas förslag har redan fått kritik från Centerpartiet, partiledaren Annie Lööf kallade förslaget för "bluffpolitik" i en intervju med TT.

– Det är lite fascinerande att höra Centerpartiet. Eskil Erlandsson lovade 20 000 nya jobb till landsbygden fram till 2020, facit så här långt är minus 15 000. Med deras politik har landsbygden blivit tommare. De har misslyckats med sin politik. Jag tycker att det talar för sig självt hur vi vill satsa och hur regeringen valt att inte satsa.

Kommer landsbygdsfrågan bli en avgörande valfråga, som du ser det?

– Jag hoppas det. Det är klart att i storstäderna kanske man inte ser landsbygdspolitiken som den viktigaste frågan. Men för många människor som faktiskt bor i de här delarna av landet hoppas jag att man för en gångs skull får en valrörelse som inkluderar alla. Jag hoppas verkligen att landsbygden får plats i den här valrörelsen.