Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Marie Nordén i tårar - lämnar politiken

Marie Nordén i tårar efter att ha förlorat omröstningen för att bli vice ordförande i regionfullmäktige.

– Jag ska jobba i valrörelsen för att Socialdemokraterna ska vinna valet men sedan lämnar jag politiken, säger hon.

Därmed lämnade Marie Norden Åre och distriktskongressen för att inte återkomma.

Det var många omröstningar under distriktskongressen. Och Marie Norden hade hoppats att ombuden skulle ge henne uppdraget.

– Jag är både ledsen och besviken, säger hon, jag hoppades naturligtvis på att ombuden skulle ge mig förtroendet annars skulle jag inte ha kandiderat.

– Jag är ändå glad att jag ställde mig till förfogande och att det var distriktskongressen som fattade beslutet.

Hon bestämde sig för att lämna riksdagen när det stod klart att Anna-Caren Sätherberg från Åre skulle nomineras som första kandidat.

– Det fanns inte någon uppgörelse att jag skulle få något annat uppdrag efter det. Jag tog beslutet eftersom tolv år i riksdagen är en väldigt lång tid och jag kände att partiet inte skulle behöva ta fighten där jag skulle stå mot min ordförande i partidistriktet.

– När jag började i SSU, 14 år gammal, fanns det inte på kartan att jag skulle få jobba heltid med politik och få göra det jag har gjort. Jag har fått göra en fantastisk politisk resa i regeringskansliet, i Bryssel och i riksdagen.

Men vad ska du göra nu?

– Framför allt ska jag göra klart min mandatperiod i riksdagen, det finns fortfarande mycket viktiga frågor att väcka och vi har en angeläget vår framför oss politiskt. Det känns som jag vill avsluta det på ett bra sätt.

Hon tänker vara aktiv i valrörelsen och se till att Socialdemokraterna vinner valet, det tänker hon fokusera på.

Sedan tänker du lämna politiken?

– Det är inte aktuellt för mig att vara deltidspolitiker, det har jag varit innan jag fick heltidsjobb. Jag har heller ingen fast tjänst att gå tillbaka till.

– Jag vill använda min erfarenhet fullt ut, i vilken form vet jag inte men jag vill känna att jag utvecklas. Då känner inte jag att ett deltidsuppdrag i landstinget är intressant.

Hon räknar helt krasst med att ställa sig till arbetsmarknadens förfogande efter valet och se vart hennes kompetens bär henne.

Hon slår fast att hon inte känner någon bitterhet gentemot sina partikamrater.

– De har valt en erfaren landstingspolitiker som vice ordförande i landstingsstyrelsen. Jag skulle aldrig kunna känna bitterhet för ett parti som gett mig så mycket.

Inte heller valberedningens förslag Anders Frimert från Ragunda föll ombuden i smaken utan Bengt Bergqvist från Strömsund gick segrande ur striden.

Han fick flest röster, 78 av 140, vid den slutna omröstningen. Anders Frimert fick 21 röster och Marie Nordén 41.

Ann-Marie Johansson valdes enhällig utan någon som helst omröstning till ordförande i regionstyrelsen.

– Det känns oerhört hedrande att inte heller bli ifrågasatt, det berör mig och känns ansvarsfullt, säger hon. Nu ska vi göra allt för att vinna valet.

Bengt Bergqvist var nominerad av flera arbetarekommuner och blev mycket besviken när han inte fick valberedningens stöd.

– Men nu är jag stolt över det stöd jag fick, och det var ett tydligt stöd dessutom, säger han.

Kvar står en besviken Anders Frimert som inte tycker att valberedningen hade sanktionerat sitt förslag ordentligt.

Margareta Winberg valdes enhälligt till ordförande i regionfullmäktige och Anton Hammar blev vice ordförande.

Robert Uitto valdes till ordförande i regionutvecklingsnämnden efter omröstning då Anders Frimert också nominerats till posten.

– Det känns jättekul eftersom jag varit med under hela resan med regionbildningen. På allvar har vi jobbat för detta sedan 2008, säger Robert Uitto.

Men det är på valdagen det avgörs. Men Socialdemokraterna har i varje fall format detta lag inför landstings/regionfullmäktige.