Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Marias exempel

/

Annons

På den fjärde söndagen i advent läser vi i Lukasevangeliets första kapitel ”Ängeln sade till Maria: Var inte rädd, Maria, du har funnit nåd hos Gud. Du skall bli havande och föda en son, och du skall ge honom namnet Jesus.”

Salig hon som trodde - Maria. I Betlehem skulle det ske, i ”Brödets hus” som namnet betyder. Där skulle han födas som är Livets bröd. Han som förstår vår innersta hunger och längtan. I ringhetens tecken ges oss den största gåvan - ett litet barn som ligger lindat i en krubba. Den allsmäktige blir ett värnlöst barn.

I varje barn som kommer till världen känner vi igen undret. Och vi påminns om Jesu ord, som vi läser vid dopet: ”Den som i mitt namn tar emot ett sådant barn tar emot mig.”

Inför julens högtid har vi mycket att lära av Maria, när det gäller att ta det som hände i Betlehem till våra hjärtan och begrunda det. Alltför ofta drunknar friden i förberedelser och stress. Som om vi med en väldig ansträngning skulle hinna ifatt julen. Det är ju istället julen med sin stora gåva som skall komma till oss!

Maria gav vår Frälsare livet här på jorden. Gud behövde henne och hon ställde sig till förfogande: ”Min själ prisar Herrens storhet, min ande jublar över Gud, min frälsare han har vänt sin blick till sin ringa tjänarinna.”

Vi blir nog inga stora redskap för Guds rike, men han behöver oss ändå var och en. Vi är olika och han behöver oss på olika sätt här och nu i livets tjänst. Låt oss glädjas med Maria över att den kärlek föds in i världen, som ingen kan ta ifrån oss.

Låt oss be!

Herre, tack för Marias mod och beredvillighet. Gör oss mer lika henne, villiga att lyssna till din röst och lyda din kallelse. Ge oss glädjen och friden från Betlehem. I Jesu namn. Amen.

En välsignad jul och Guds frid!

Buerie Jåvle jih Jipmelen raeffie!

Mer läsning

Annons