Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Marianne Svensson

/

Min äldsta syster, Marianne Svensson, lämnade oss den 30 juli, en och en halv månad före sin 85-årsdag.

Annons

Marianne föddes i Hosjö, Sundsjö, den 14 september 1924 i vårt hem. Hon kom att bli nummer ett av två flickor och två pojkar varav jag blev den yngste. Vi växte upp i byn där våra föräldrar hade ett jord- och skogsbruk. På den tiden var det väl inte så många fritidsaktiviteter, så vi fick ”trö för oss” själva så gott det gick samt hjälpa till med sysslorna på gården så snart vi ”dög nånting till”.

Marianne var nära nog den bästa storasyster man kunde tänka sig och hon tog väl hand om oss yngre och vi var aldrig riktigt osams vad jag minns. Fast jag tyckte nog många gånger att det var allra värst att vara minstingen.

Marianne gick klasserna 1-4 i Lövsta och sedan fyran och fem-sexan i Fjällsta och sedan blev det fortsättningsskola och skolköksutbildning några månader.

Efter avslutad skolgång fick hon börja som hembiträde hos en familj i Fjällsta med en lön på 30 kronor i månaden samt mat och husrum. Marianne var en gladlynt och positiv person som hade lätt för att komma i kontakt med folk och hon ville ha ordning och reda i allt hon företog sig.

År 1943 gifte sig Marianne med Per Svensson från Stamnäs och de bosatte sig på Pers föräldragård där de drev en taxirörelse.

Marianne och Per fick fyra barn, tre pojkar och en flicka, men tyvärr så miste de sin äldste son efter en tids sjukdom på midsommarafton 1988 och saknaden blev mycket svår för familjen.

Efter ett par år flyttade familjen till gamla affärshuset i Fjällsta och där fortsatte de med taxirörelsen med Marianne som mottagare av beställningar. 1954 beslöt de att bygga sig ett eget hem i Torsäng och ett år senare var huset färdigt så att de kunde flytta in. En sonson till Marianne och Per bor numera i huset med sin familj.

Efter några år sålde de taxirörelsen och Per blev lastbilschaufför och senare även åkare med eget företag. Marianne började arbeta på Fjällsta skola 1964 som köksbiträde och med detta fortsatte hon i drygt 20 år fram till sin pensionering 1989.

Hennes stora intresse blev med tiden Sundsjö hembygdsförening där hon var en mycket uppskattad och hängiven medlem. Hon hade ansvaret för bokning och uthyrning av lokalerna på hembygdsgården i Torsäng. Hon deltog med energi och skicklighet i tunnbrödsbakning och försäljning, föreningens hantverkskvällar och engagerade sig dessutom i all övrig verksamhet som förekom på hembygdsgården.

Som ett bevis på sitt engagemang fick hon Heimbygdas förtjänstdiplom för gagnerikt arbete i hembygdsvårdens tjänst.

De sista fyra åren fick hon sin omsorg och omvårdnad på äldreboendet Västervik, Frösön.

Marianne sörjs och saknas av barn och barnbarn med familjer, syskon, syskonbarn samt övrig släkt och goda vänner.

Mer läsning

Annons