Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Marianne Stålberg gästade bibliotek

Ljungens närbiblioteksförening har gästats av Marianne Stålberg. Hon har under många år varit biblioteksföreningens ordförande, men nu var det första gången som föreläsare, under rubriken Marianne minns.

Hon började med att berätta om sitt hem och det var ett politiskt hem. Pappan kämpade för bättre arbetsvillkor på sågverket i Grötingen, men fick avsked när han var strejkledare. Då flyttade familjen till Nyhem. Där fortsatte han sitt politiska arbete. Hans första motion var varm mat till skolbarnen. Politiker kom till hemmet, diskussionerna var många och Marianne lyssnade, lärde och engagerade sig. Som tonåring lyckades hon komma med i en valturné med Birger Nilsson. Då träffade hon också en kurator och det påverkade hennes beslut att bli socialassistent. Hon studerade i Göteborg och där bildade hon också familj.

När Marianne fick tjänst som skolkurator på Palmcrantzskolan flyttade familjen till Östersund och här tog det politiska intresset över mer och mer, bland annat med engagemang i socialdemokratiska kvinnoföreningen och i barnavårdsnämnden. Detta var på 70-talet då socialchefen hette Willy Wiklund och barnomsorgen byggdes ut.

Socialdemokraterna ville också se henne i riksdagen och 1976 valdes hon in. Det året kom partiet för första gången i opposition. "Nyttigt", tyckte Marianne. Hennes första riksdagsmotioner handlade om barn, åka gratis på SJ till 16 år och lika statsbidrag till elevhem. Det var inte ovanligt att alla riksdagsledamöter från länet skrev en gemensam motion. I konstitutionsutskottet arbetade hon med en ny kommunallag, som skulle verka för ökad jämställdhet. Jämställdhetsfrågor fick hon också arbeta med i arbetsmarknadsutskottet. I 15 år arbetade hon i riksdagen med många kända politiker.

Samtidigt fick hon nya uppdrag på hemmaplan. Som första kvinna i Sverige valdes hon 1978 till ordförande i ett socialdemokratiskt partidistrikt.

Hennes uppdrag medförde också många resor. Hon berättade om en resa till Zambia i början av 70-talet med kvinnoförbundet. Om fattigdomen, färgerna och hur hon fick hedersuppdraget att lägga ner en krans till Dag Hammarskölds minne. En resa som också påverkade henne gick till Moskva på Sovjettiden. Där ordnade den svenske ambassadören i största hemlighet ett författarbesök till Alexander Solsjenitsyn, nobelpristagaren. Marianne slogs av hur enkelt och fattigt hemmet var. Och kallt! Där gjorde tröjorna från Östersunds OS-kampanj nytta.

När Marianne berättade återkom hon flera gånger till att hon fått så intressanta uppdrag som hon lärt sig mycket av. Ödmjukt menade hon att hon delvis kvoterats till dem som kvinna från norra Sverige. De talrika åhörarna förstod att det var tack vare hennes engagemang, energi och stora kunskap. Vi skulle vilja höra mer av henne.

Nästa öppna möte på Ljungen blir måndag 11 november. Då kommer fotograf Magnus Werme och visar bilder och berättar.

Eva-Märta Pålsson