Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Marianne Persson inför sitt livs svåraste uppdrag

Det var en mycket sammanbiten Marianne Persson som LT på måndagen träffade på Jinjevaerie samebys kontor i Valsjöbyn.

Marianne är byns ordförande och står i dag, tisdag, i miljödomstolen i Östersunds tingsrätt inför sitt livs kanske svåraste uppdrag.

Där skall hon försvara byns intressen och stoppa ett företagskonsortiums 450 snurror stora vindkraftprojekt och där det finns 20 miljarder kronor beredda i plånboken.

Många entreprenörer, inte minst inom vårt län, väntar andäktigt på domstolens utslag.

Det är en mycket stor anspänning som Jinjevaerie sameby genomfört inför sin juridiska match mot SSVAB och deras planer på anläggandet av vindkraftparker i Bräcke, Ragunda och Strömsunds kommuner.

Samebyn anser sig ha rätt till vinterbete från i stort sett fjällgränsen till Västernorrlandsgränsen inom de tre kommunerna.

– Min uppgift som företrädare för samebyn är att skydda betesområdena och se till att vi har marker för våra djur, säger Marianne Persson.

Rennäringen företräds i domstolsförhandlingarna av två advokater, Camilla Wikland och John Antonsson från Gärde Wesslau advokatbyrå, Göteborg, som producerat samebyns 150-sidiga inlaga till domstolen, och Nils Tomas Persson, Antaris Persson, och Mattias Sparrok renägare från Valösjöbyn.

Hur mycket inlagan kostat vill Marianne Persson inte avslöja:

– Att anlita advokater är dyrt, men ställt i relation till den skada som vi kan komma att drabbas av är det inte dyrt.

– Det är 15 energibolag som visat intresse att bygga sammanlagt 1 200 vindkraftverk enbart inom vårt renbetesområde och om alla planer går i lås kan man se fram emot en sammanlagd årsproduktion av 3 tWh.

– 1 200 snurror är en ohållbar situation för vår sameby.

– En snurras påverkan på en ren är nog obetydlig, men 1 200 snurror på en sameby är en annan sak, och vi har ju även vårt lagstadgade ansvar att samla ihop våra djur och lämna vinterbetet senast 1 maj.

– Vi har ett uppsamlingsområde vid Björkhöjden, norr om Borgvattnet där snurrorna skall stå tätt.

Beslutet att överklaga SSVAB:s planer togs vid ett 15 deltagare stort samebymöte.

– Det här en Davids kamp mot Goliat.

– Vi har pengar och opinionen emot oss och hur det här än må avlöpa ska det ändå synas i den samiska världens historieböcker att vi gjorde vad vi kunde för att hindra bygget.