Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Marianne Lundholm

Vår mor Marianne Lundholm, född 11 januari 1930, föddes som tvilling och tillbringade de första åren på barnhem i Stockholm.

När Marianne var lite över 2 år kom hon till Martin och Adele Eriksson i Lunda, Alunda socken i Uppland. Där växte mamma upp. Vid 15 års ålder drabbades mamma av polio, vilket gjorde henne förlamad och sängliggande i över nio månader. Rehabiliteringen skedde sedan på Stockholms fysikaliska institut. Där kom mammas vilja och envishet att sättas på prov. Med målmedvetenhet och livsvilja lyckades hon att besegra polion, men med värk som ständig följeslagare.

I hemmet hjälpte hon till i lantbruket, men också som skrivare i samband med de auktioner som morfar höll.

1952 ville vår mor gå lanthushållsskolan Kumlan. Där träffade hon många av de väninnor som hon genom åren hållit kontakt med. En av dessa var Inger Lindberg, eller mera känd som Inger i Bäck. När mamma hälsade på Inger 1954 träffade hon Bengt Lundholm i Låsböle, som kom att bli hennes make. Bröllopet firades 1956 i Lunda gård. Därefter kom vi barn Anders, Micael och Ylva, och så småningom barnbarnen som mamma gladdes mycket över.

Gården i Låsböle köptes från vår farmor och farfar. I den gamla ladugården blev arbetet väldigt betungande, speciellt för att mamma blev sparkad av en ko och skadad i ett knä. Det blev flera operationer, men mamma blev aldrig riktigt bra ändå. Ett stort beslut togs och ny ladugård byggdes. Under flera år lagade mamma mat åt snickarna, två mål per dag. Hon tog också körkort under denna tid. Som kronan på verket mottog våra föräldrar guldmedalj för god mjölkskötsel och god hygien, av kungen 1993.

Oavsett vem som kom till gården bjöd mamma på hembakat eller hemlagat med stor generositet. Otaliga maräng- och toscatårtor samt hennes goda matbröd, som vi barn kallade mammas limpa, har hon bakat och gett bort. Det var ett stort intresse och allt smakade otroligt gott.

Mamma var med i Centerkvinnorna och blev invald i kyrkofullmäktige samt kyrkorådet. När hon blev tillfrågad om att bli kyrkvärd så blev hon väldigt glad, och hedrad, då hon alltid haft en stark tro.

Vi förundras över hur hon klarade av alla sysslor men hon var en viljestark person med stark gudstro, som hjälpte henne genom hela livet. Vi tackar henne för allt!

Anders, Micael och Ylva