Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Marianne Lindberg De Geer hoppar av

Marianne Lindberg De Geer lämnar Udda och jämt.

Hon uppmanar övriga konstnärer att göra detsamma.

Under onsdagen fortsatte Jamtlis beslut att inte ställa ut Lars Vilks verk i höstens samlingsutställning Udda och jämt att skapa reaktioner – både för och emot. På onsdagen berättade vi att konstnären Ola Åstrand väljer att hoppa av och då publicerades även Marianne Lindberg De Geers upprop i Expressen.

Där hon gör klart att hon lämnar projektet och uppmanar sina medutställare att göra samma sak. Hon citerar bangladeshiska författaren Taslima Nasrin och drar paralleller till såväl Giftasåtalet mot Strindberg som de nyligen dömda Pussy Riot-medlemmarna.

Hon skriver i Expressen:

"Allting måste kunna undersökas i ett land, som vill kalla sig en demokrati. Och religion är ett område som makten sedan urminnes tider lierat sig med när det passat och vise versa. Sådana relationer bör och måste oavbrutet genomlysas, undersökas och resultaten offentliggöras av såväl konstnärer som forskare och journalister."

Henrik Zipsane kände på onsdag eftermiddag inte till om fler konstnärer hoppat av och de konstnärer LT kunnat nå under onsdagen vill sätta sig in ytterligare i frågan innan de tar ställning.

– Jag trodde nästan det var en pr-kupp från deras sida. Annars hade ingen hört talas om den här utställningen utanför den regionen. Nu är det något som hela landet har hört talas om på en gång, på en dag, säger Viktor Rosdahl som är en av de inbjudna konstnärerna.

Att konstnärer nu väljer att hoppa av utställningen påverkar inte Jamtlis beslut:
– Vi kan inte lägga oss platt för någon sorts utpressning. Det är inte så att en, två eller fyra eller tio konstnärer kan komma till oss och säga att de vill tvinga oss att ta in Lars Vilks, så funkar det ju inte, säger museichefen Henrik Zipsane.

Henrik Zipsane får inte bara kritik utan också stöd för sitt beslut. Masoud Kamali, professor i socialt arbete vid Mittuniversitetet, tycker att beslutet är riktigt och är förvånad över det stöd Vilks får av sina konstnärskollegor.

– Just detta att han nu plötsligt framställs som offer tycker jag är otroligt märkligt. Det har att göra med en global, kulturell demonisering av muslimer som grupp, säger han.

– Forskning visar att vill man bli känd, komma i riksdagen och göra karriär då ska man angripa muslimer i dag, efter den 11 september.

MalinMatilda Allberg, konstnär i Östersund, skriver på sin blogg: "De måste ha vetat innan bokningen att Vilks är och varit en provokatör i minst 20 år för det är och har han alltid varit öppen med!"

Enligt stiftelsen Expo reste Lars Vilks redan 2010 på föreläsningsturné i USA med grundaren av danska tryckfrihetssällskapet, Lars Hedegaard, som har fällts i dansk domstol för motsvarigheten till hets mot folkgrupp. Lars Vilks teckning av profeten Muhammed som rondellhund säljs också via sällskapets hemsida. Sällskapet har gjort sig kända för hård kritik mot islam. För Zipsane gör ändå Vilks planerade medverkan i SION-konferensen skillnad:

– Fram till juli månad hade jag inga problem med Lars Vilks utställning. Men nu tyckte jag att han gick allt för långt och att när han uppträder i det här sammanhanget i september månad så kommer det att vara i så färskt minne i samband med utställningen, säger han.