Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Marian Stranne: "Det här är bara början"

Snart börjar vägbygget mellan Görvik och Ramsele. Då behöver arbetarna någonstans att bo, resonerade Marian Stranne, och sadlade snabbt om från tomatodlare till värd för inkvartering:

– Det här är bara början, sedan kommer vindkraftsarbetarna.

Om två veckor kommer Görvik att invaderas av arbetare från Skanska. Då startar det stora arbetet med att förbättra vägen över till Ramselevallen. Alla som kört den smala och usla vägen, speciellt under tjällossningen, välkomnar åtgärden.

Den som hälsar vägarbetarna alldeles extra välkommen är Marian Stranne:

– Vi fick klart med Skanska igår, så nu får vi ge järnet för att hinna få allt klart tills de kommer.

Marian Stranne tänkte nämligen lite längre än de flesta när beskedet kom att vägen skulle byggas om. Hon insåg snabbt att vägbygget betyder att det kommer en mängd arbetare som behöver någonstans att bo. Även om de bor i husvagn så behöver de någonstans att duscha, laga mat och koppla av. Tillsammans med maken Björn satte hon genast igång att planera för att kunna erbjuda just detta:

– Det var en chansning, men man måste ju våga satsa för att det ska bli något.

Den tomatodling man tidigare drivit lades ned förra hösten, men makarna insåg att delar av den kunde användas:

– Vi hade ju till exempel elledningarna färdigdragna, vi har stora parkeringsytor, och huset som vi använt till sortering kunde byggas om till servicehus.

Hittills har makarna Stranne satsat cirka 100 000 kronor och ett oräkneligt antal timmar på detta, så det var en glädjens dag när Skanska tackade ja till deras erbjudande. Man är nu i slutspurten med renoveringen av huset. Där blir duschar, toaletter, ett kök och ett allrum. Ett av de stora växthusen har rivits och planen har iordningsställts. Det andra växthuset är sålt och köparna håller just på att riva det för att flytta den 2 000 kvadratmeter stora byggnaden till Örnsköldsvik.

Även andra bybor får glädje av vägsatsningen eftersom Skanska efterlyser hus att hyra och Marian är med och förmedlar kontakterna:

– Vartenda ledigt hus med någorlunda standard kommer att bli uthyrt. Alldeles nyss blev det uppgjort om att Skanska hyr ett hus i Sörviken.

Vägbygget planeras ta två år, men Marian Stranne har absolut ingen rädsla för att hennes inkvarteringsställe då ska bli tomt:

– Sedan kommer vindkraftsarbetarna. Det här är bara förtruppen, så det är bara början än.