Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Maria Söderberg (C): – Vi ska fortsätta ha god ordning i ekonomin

Majoriteten i Krokoms kommun, med Centerpartiet i spetsen, är nöjd med sin insats den här mandatperioden.

– Vår inställning den här perioden har varit att ha god ordning i ekonomin och att jobba med utvecklingsfrågor. Det ska vi fortsätta jobba för, säger Maria Söderberg (C), kommunalråd.

Annons

Hon fortsätter:

– Vi ska fortsätta jobba för hög kvalitet i undervisningen i skolan. Det är jätteviktigt att det finns behöriga lärare och kontinuerlig fortbildning för lärare. Vi kommer också fortsätta arbeta för att varje elev ska få en dator, med början i högstadiet. Datorn är ett arbetsredskap i alla sektorer i samhället.

Barnomsorg nära, för att underlätta för föräldrar, och en fortsättning på valfrihet inom barnomsorgen är också satsningar som hon vill driva vidare.

I början av juni togs ett principbeslut i fullmäktige om ett införande av lagen om valfrihet i vården och att öppna möjligheter för andra aktörer inom äldreomsorgen.

– Kommunen kan ju inte åta sig uppgifter utöver hemtjänst. Men det kan privata företag göra, till exempel fönsterputsning och storstädning. Med privata aktörer kan marknaden breddas och det gagnar företagare i kommunen.

– Företag måste certifiera sig för att få rättighet att utföra hemtjänst och för att kommunen ska kunna göra uppföljningar av kvalitén, eftersom det ansvaret fortfarande är vårt. Där är vi inte riktigt ännu.

Krokoms kommun har en växande folkmängd, men ekonomi är en faktor där det krävs förbättringar för att det ska fortsätta i en positiv rikting, enligt Söderberg.

– Det är till exempel svårt att få låna pengar för att bygga bostäder här, det är en stor fråga i glesbygden, bankerna vill inte låna ut och ingen vill betala det pris det kostar.

Om hon får bestämma ska det också finnas en kompensation för småföretagare i glesbygd.

– För företagare här är det ett långt avstånd till marknaden och det ger konkurrensnackdelar, därför måste det finnas en kompensation så att de få lite lättare att klara sig. Kommunallagen begränsar insatser riktade mot enskilda näringsidkare därför är frågan något vi måste jobba med mot nationell nivå.

Mat i skola och omsorg och bredband är andra områden som hon tycker är viktigt i Krokom kommuns framtid.

– Mat kommer vara ett stort fokusområde framöver. Inom äldreomsorg samt skola och barnomsorg har vi jobbat med en matpolicy. Jag tror inte vi har dåligt mat nu men det gäller att hänga med i utvecklingen och göra allt vi kan för att måltiden ska bli en positiv upplevelse för alla.

– Jag är också beredd att se över vad vi kan göra med kommunala pengar vad gäller bredbandsutbyggnad. Det är svårt vara företagare om varken bredband eller mobilteckning finns. Jag vill ha bredband till alla, säger Maria Söderberg.