Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maria PH hoppas på ett lyft i slalom

/
  • Maria Pietilä-Holmner och de övriga alpina landslagsdamerna är i Funäsdalen för att preparera sig inför slalompremiären i Levi.  Foto: Håkan Degselius
  • Nike Bents skidor är på utflykt  i Mellaneuropa. Så istället för skidåkning tog hon en promenad  i backen tillsammans med sin mammas hundar.
  • Träningen blir mycket effektiv för tjejerna i det alpina damlandslaget. Inga liftköer och ett stenhårt underlag gör att tjejerna trivs.

- Jag vill att folk ska säga att det ser tufft ut, säger Maria Pietilä-Holmner som tillsammans med alpina damlandslaget finslipar slalomformen i Funäsdalsberget.

Annons
Storslalompremiären för de alpina världscupåkarna är avklarade. Nu väntar slalompremiären i finska Levi kommande helg.
För de svenska damlandslaget sker den sista kraftsamlingen på svensk snö och det blev Funäsdalsberget som fick glädjen att bjuda de svenska damerna på härlig härjedalssnö.
- Jättekul och skönt att få vara på hemmaplan, säger Maria Pietilä-Holmner som trivs i den stenhårda pisten som ger bra villkor för att finslipa slalomtekniken. Och det är där hon hoppas på ett lyft eftersom hon känner sig betydligt mera säker i storslalom, där hon för övrigt tog härlig bronsmedalj under VM i Åre 2007.
Förändringen sker dels med materialet och sedan hoppas hon kunna bli aggressivare i sin åkning och komma in i portarna lite snabbare än tidigare.
Enligt Maria så har hon fått ett lyft som slalomåkare och hon blir glad när hon får höra att det börjar se tufft ut av tränarna som står vid sidan och kommenterar åkarna. Men några resultatmål har hon inte inför tävlingarna i Levi. Istället handlar det om att få till det på ett bra sätt och det kan räcka långt.
- Jag vill kunna göra den skidåkning som jag gjort på träningarna, säger umeåtjejen förhoppningsfullt.
Att få träna i lugn och ro är viktigt. Det tycker tränare Jörgen Nordlund som lovprisar backen och den totala bristen av liftköer som gör det möjligt att köra mycket effektivt.
- Nu handlar det om att få en bra känsla i slalom och få upp tempot, säger Jörgen Nordlund som ser de fina förhållanden som något mycket viktigt nu när det bara återstår en vecka till slalompremiären.
- Det skapar arbetsro, fortsätter han samtidigt som tjejerna i strid ström åker förbi honom och han ger några kommentarer om hur tekniken fungerar.
Totalt är det fyra tjejer med på lägret i Funäsdalen. Förutom Maria Pietilä-Holmner är det Therese Borssén, Frida Hansdotter och Veronica Smedh som kör åk efter åk i den nyöppnade backen.
För hemmahoppet Nike Bent så blir det ingen träning trots de fina förhållandena.
- Mina skidor är nere i Europa, säger Nike som vilken dag som helst kommer att få hem sina skidor som till råga på allt är alldeles nya för året.
Hon har nämligen bytt skidmärke, från Rossignol till Fischer, ett lyckat byte enligt henne.
- Det känns jättebra med nya grejer, säger Nike som känner sig mycket laddad inför den annalkande säsongen efter att hela sommarperioden gått bra träningsmässigt.
- Nu vill jag åka fort igen, säger hon avslutningsvis innan hon hoppar in i bussen tillsammans med sina landslagskompisar.

Mer läsning

Annons