Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Maria Kvists kvartett hyllade Monica Z i knökfullt Jazzkök

Monika Z
Maria Kvist, Lina Bergvall, Linus Kåse, Lars Ericsson

(Jazzköket)

Man skulle nästan kunna tala om lite Monica Zetterlund-feber som bröt ut efter premiären på Per Flys mycket inkännande och sevärda film Monica Z. Påpassligt var det därför av Jazzköket i Östersund att under den gångna helgen arrangera ett par kvällar med Monica Z-musik. Och naturligtvis blev det knökfullt på Jazzköket dit biopubliken och många andra strömmade efter filmen för att få höra de välkända jazzlåtarna och kabarévisorna av Bill Evans, Povel Ramel, Olle Adolphsson, Hasse & Tage, Beppe Wolgers och andra, som blev Monica Zetterlunds signum.

På scenen en jämtländsk artist, pianisten Maria Kvist med rötter i Kälarne, som just nu höstar in mycket beröm för sin tredje CD-skiva Superficial med huvudsakligen egenkomponerad musik, men som länge tillsammans med sångerskan Lina Bergvall gjort program med just Monica Zetterlunds välkända repertoar. Här framträdde de båda tillsammans med saxofonisten Linus Kåse och basisten Lars Ericsson.

Och nog förtjänar den lysande sångerskan Monica Zetterlund att kommas ihåg för sina enastående sångtolkningar och sitt briljanta artisteri. Hennes sångkarriär sträckte sig över ett halvt sekel och karaktäriserades av både folklig popularitet och konstnärlig medvetenhet Vi har aldrig haft en jazzsångerska som Monica Zetterlund och frågan är om vi någonsin kommer att få en som kan mäta sig med henne.

Maria Kvists kvartett bjöd på ett fullödigt program helt baserat på Monica Zetterlunds repertoar, rakt och okonstlat, men också skönt svängigt.