Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Maria Kvist från Ede i Kälarne är jazzpianist, sångerska, kompositör

Hon har gjort fler spelningar utomlands än i Sverige och på hemmaplan i Jämtland har hon, så Jämtlandsflicka hon är, bara haft någon enstaka spelning, som på Copperhill i Åre under påsken i år. Hennes största succékonserter har ägt rum i Kina och Hongkong, där hon turnerat med egen kvartett.

Maria Kvist från Ede i Kälarne är en jazzpianist, sångerska och kompositör, som efter studentexamen i Östersund lade grunden till sin musikerkarriär vid musiklinjen på Birka folkhögskola. Därefter tog hon steget ut i världen med studier vid Berklee College of Music i Boston, USA, för att sedan fullborda sina studier med fyra år på Musikhögskolan i Stockholm.

Välutbildad och med ett STIM-stipendium i komposition på fickan varvade hon i början av 2000-talet sitt komponerande med inhopp i olika jazzpopgrupper, bland annat Blå Kongo, innan hon 2008 skivdebuterade i eget namn.

Idag ger Maria Kvist ut sin tredje CD med releasekonsert på Glenn Miller Café i Stockholm.

Superficial som den nya CD:n heter, är en ambitiös skivsatsning med profil, där mer än hälften av låtarna är Marias egna kompositioner, de övriga välkända jazzstandards, som hon tolkar på ett mycket personligt sätt.

En trio skickliga musiker backar upp Maria och har också egna lysande solon på skivan; Linus Kåse på altsax, Kristian Lind, kontrabas och Isak Andersson, trummor. Själv imponerar Maria som en både flyhänt och nyanserad jazzpianist. Men framför allt är det väl som sångerska hon sticker ut och ger den här kvartetten en profilstark karaktär.

Marias texter är lite egensinniga och titellåtens text river hon av i ett rasande tempo, i Steve Kuhns Chicken Feathers inleder hon med lite scat song. Här finns också stillsammare, mer balladliknande nummer, en skönt gungande vals och lite discokänsla. Alltså en mycket varierad repertoar inom jazzens generöst tillåtande ramar.

Men knappt har Maria Kvist lanserat sin tredje CD i eget namn förrän hon går in i studion för inspelning av ännu en skiva, denna gång tillsammans med Filip Augustsson på bas och Jonas Holgersson, trummor, kompande saxofonisten Cecilia Wennerström på hennes nya skiva.

Komponerar gör Maria periodvis mellan turnéer och framträdanden både solo och med den kvartett, som hon jobbat med de senaste fem åren.

Lite märkligt är det ju att en mångsidig jazzartist som Maria Kvist inte haft fler spelningar på hemmaplan i Jämtland. Men de kanske kommer nu efter den senaste och mycket övertygande skivan.

LO Rindberg