Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Maria hemma från cykeläventyret

Maria Malmsten har fortsatt sin cykeltur och vandring. Nu är hon hemma i Stord. Så här blev andra halvan av äventyret:

Annons

Torsdag 29/7: Tog en vilodag i Lom. Vackert ställe, alla hus är bruna.. ser ut som en pepparkaksstad. Går en liten tur. Bor på en friluftscamp.

Fredag 30/7: Packar ryggsäcken och möter Karin som ska vandra med mig över Sognefjell, och vi vandrar. Högt där uppe ruvar fjället, högsta punkt på vägen är 1532 meter. Det var tungt att byta från cykel till att gå, andra muskler som ska jobba, men det ser ut att gå bra. Också ovant att bära tung ryggsäck. Rastar.

Söndag 1/8: Vandrar vidare, vilt, vackert, friskt. Sognefjell hör till Jotunheimen, där ligger högsta fjället Galdöpiggen, 2469 m. Säterliv, djur överallt, sjunger vallåtar. Vandrat 2-3 mil om dagen, stel och styv i benen, men så otroligt vackert, vilt, storslaget. Finner gamla vägar, lämlar, fåglar. Kaffepaus i mossan på 1450 meters höjd, underbart, sol, regn, lite vind... Krossbu lördagnatt, i kväll gamla schweizervillan på Turtagrö, 850 meter, snart nere från fjället.

Måndag 2/8: Klart etapp 2. Hurra! Fann cykeln nedanför fjället. Bara 35 mil kvar.

Tisdag 3/8: På Sognefjorden, världens längsta fjord. Har cyklat fyra tunga mil, mycket uppför här.

Onsdag 4/8: Ja! 85 mil, 76 på cykel. 9 till fots över fjället. Bra form, full av intryck, ofattbart vackert. Kom till Tvinde, forsen brusar. Har tagit uppstigning till Hafslo idag och till Gudvangen, gamla vägen. Lång färjetur, tog Stalheimsklevo och ned hit. Ska duscha, har inte ett rent plagg. Handduken slängde jag i Gaupne.

Fredag 6/8: Kom fram till grannkommunen Kvinnherad igår efter 2 dagars trampande upp och ned i Voss och Hardanger. Blev mött av kära körsångare och vänner, svenska och norska flaggor, champagne, och de sjöng "Du gamla, du fria", lokalpressen, och tre av dem cyklade sista milen in i Rosendal med mig. Så fick jag dusch, mat och dryck. Nu kommer tidningarna och så ska jag trampa till båten och hem, cirka 4 mil.