Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Maria firar 110 i morgon

Annons

Grillbybon Maria Eriksson är äldst i Sverige och fyller 110 i morgon, söndag. Men hon rekommenderar egentligen inte någon att bli gammal.

– Nej, det är inte så roligt. Man blir ensam när alla vänner dör. Bästa tiden i mitt liv var när jag var ung och frisk och kunde jobba, säger 109-åringen till Upsala Nya Tidning.

Maria vill absolut inte höra talas om några gåvor på söndag.

– Det är bättre om de unga får presenter, säger hon.

Maria Eriksson är numera den allra äldsta av över 1 500 hundraplussare i Sverige, och hon tror att hon brås på andra i släkten som också blivit gamla. När hon var liten fanns väldigt lite av dagens teknik, och på landsbygden där hon växte upp fanns inga bilar.

– Det vi gjorde som barn var att hjälpa till. Och sedan när man blev lite äldre mjölkade man morgon och kväll, säger hon till UNT.

I genomsnitt blir svenska män 79 år och kvinnor 83,2 år. Världens äldsta människa blev 122 år. Hälften av de barn som föds i dag antas bli minst 100 år. För att få ett långt liv är det viktigt både att tänka och leva hälsosamt samt ha en positiv attityd, enligt tidningen. (TT)