Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Maria firar 110 i morgon

Grillbybon Maria Eriksson är äldst i Sverige och fyller 110 i morgon, söndag. Men hon rekommenderar egentligen inte någon att bli gammal.

– Nej, det är inte så roligt. Man blir ensam när alla vänner dör. Bästa tiden i mitt liv var när jag var ung och frisk och kunde jobba, säger 109-åringen till Upsala Nya Tidning.

Maria vill absolut inte höra talas om några gåvor på söndag.

– Det är bättre om de unga får presenter, säger hon.

Maria Eriksson är numera den allra äldsta av över 1 500 hundraplussare i Sverige, och hon tror att hon brås på andra i släkten som också blivit gamla. När hon var liten fanns väldigt lite av dagens teknik, och på landsbygden där hon växte upp fanns inga bilar.

– Det vi gjorde som barn var att hjälpa till. Och sedan när man blev lite äldre mjölkade man morgon och kväll, säger hon till UNT.

I genomsnitt blir svenska män 79 år och kvinnor 83,2 år. Världens äldsta människa blev 122 år. Hälften av de barn som föds i dag antas bli minst 100 år. För att få ett långt liv är det viktigt både att tänka och leva hälsosamt samt ha en positiv attityd, enligt tidningen. (TT)