Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mari visar konst med miljöbudskap i Indien

/
  • ”Naturen har alltid varit min främsta inspirationskälla”, säger Mari Vedin Laaksonen, konstnär från Östersund.  Diptyken ”Hösteld” är ett av de konstverk hon tar med när hon åker till Indien för att ställa ut. Foto: Henrik Flygare
  • Nätverket Tellus Art vill rikta världens uppmärksamhet mot dwen globala uppvärmningen och andra miljöhot. ”Just på den här resan kommer det att handla en hel del om utrotningshotade djur”, berättar Mari Vedin Laaksonen.Foto: Henrik Flygare

Att konst kan göra skillnad är man övertygad om inom nätverket Tellus Art. Där möts professionella konstnärer och barn från många länder för att skapa gemensamma bilder och väcka medvetenhet om de miljöhot som världen står inför. Mari Vedin Laaksonen från Östersund är en av de konstnärer som deltar.

Annons

Konstverk, målarpenslar och kläder för alla väder. Marie Vedin Laaksonen har packat väskan och i dag bär det iväg till Indien. Där ska hon delta i konstutställningar och leda workshops i tre olika städer.

21 personer – skolelever, konstnärer, natur- och konstpedagoger – ingår i delegationen från Sverige som ska vara i Indien i tre veckor.

– Vi börjar i Mumbai (tidigare Bombay) och reser sedan vidare till huvudstaden New Delhi. Vistelsen avslutas i Chandigarh i Punjabprovisen längst i norr, berättar Mari.

Hon började som förskollärare men sadlade för ett 20-tal år sedan om till att bli konstnär. Dock är hon sedan en tid tillbaka åter i barnomsorgen på halvtid – som resultat av de förändringar som den borgerliga regeringen infört och som slog undan fötterna för konstnrerna, säger hon själv:

– Det blev helt enkelt för svårt att försörja sig.

Att arbeta som projektledare och hoppa mellan olika grejer hela tiden är dessutom ganska arbetsamt, konstaterar hon. Förskollärarjobbet på halvtid ger en ekonomisk grund att stå på och arbetsro för eget skapande.

Bakgrunden som lärare och stor erfarenhet av konstpedagogik är en av de faktorer som gör Mari lämplig att delta i Tellus Art. Hennes stora miljöengagemang en annan. Hon är ingen friluftsfanatiker, säger hon, men visas otroligt mycket utomhus – alla årstider och alla tider på dygnet. Och det är naturen som inspirerar henne när hon målar.

Till Indien tar hon med sig två stora diptyker, ”parmålningar” i akryl på papper. ”Miljöblick” heter den ena, ”Hösteld” den andra.

Erbjudandet om att delta i resan fick hon vid Konstnärernas höstsalong på Kistamässan i september.

– Initiativtagaren till Tellus Art, den svenskindiske företagaren Ajmer Sandhu, kom förbi montern och såg min konst och tyckte att jag skulle passa.

Ledningen på förskolan hade inget emot att bevilja Mari tjänstledigt för resan:

– Det pratade vi igenom innan jag skrev på anställningskontraktet. Jag måste få åka ut på utställnings- och inspirationsresor ibland.

Mari ser fram emot Indienvistelsen med stor förväntan, samtidigt som hon är medveten om att den kommer att bjuda på kulturkrockar:

– Men jag har försökt läsa in mig en del på förhållandena där nere. Och jag har tidigare rest i Afrika tidigare så jag är inte alldeles oförberedd, säger hon.

Hon berättar också att den svenska delegationen har en hel del barnkläder och leksaker i bagaget. De ska delas ut bland annat på de barnhem i New Delhis slum där konstnärerna ska hålla workshops.

Mer läsning

Annons