Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mari har gått ner 35 kilo på fem månader

– Det är helt galet. Det säger Mari Englsperger när hon får se bilden av sig själv för fem månader sedan då hon vägde 126 kilo och kunde jämföra med dagens bild, där hon väger drygt 90 kilo.

Marie Englsperger riktigt strålar när vi träffas på en klädbutik i centrala Östersund. Viktminskningen gör att garderoben behöver förnyas ständigt, men det är bara trevliga bekymmer.

– Någon dag i mitt nya liv ska jag köpa ett skärp utan att behöva gå på herravdelningen, säger hon. Samtidigt plockar hon upp ett skärp på damavdelningen och det passar.

Sommaren och tre veckors semester för Mari har tagit slut. Hon har varit mycket förkyld och det har gått så där med måltiderna under ledigheten.

– Så länge som jag jobbar går det bra, men när jag är ledig tar jag sovmorgon och det blir ett mer sporadiskt ätande, säger hon. Jag äter med andra ord mindre.

– Men dietistens råd att jag måste äta större portioner för att få i mig tillräckligt med kalorier har gått bra.

Ändå syns inte viktminskningen på vågen varje vecka, ena veckan går hon inte ner någonting medan vågen nästa vecka kan visa på minus fyra kilo.

Hon har gjort massor av saker i sommar som hon inte har gjort tidigare.

Hon har sprungit med en hund, badat både i badhus och i havet och hon har målat fönster.

– Jag har inte gillat vatten, säger hon, men erkänner någonstans att det kanske även har berott på att hon varit så stor.

– Det bästa av allt, kroppen verkar hänga med, jag har inte så mycket överskottshud. Men jag är duktig på att smörja in mig och jag försöker äta mycket grönsaker.

– Det värsta just nu är att jag tappar så mycket hår, men jag ska ta lite prover hos doktorn för att se vad det beror på.

Nu är det snart bara en månad kvar till dess Mari Englsperger blir fru Karlstrand.

Förberedelserna inför bröllopet är i det närmaste klara. Frisören är bokad, en av fyra klänningar är färdigsydd, kyrkomusiken är beställd liksom underhållnings/dansbandet och catering av mat är klart.

Drygt 150 gäster har tackat ja till inbjudan och kommer att infinna sig i Hackås kyrka.

• Märker du någon skillnad på hur folk bemöter dig efter viktminskningen?

– Jag får väldigt många komplimanger, säger hon med ett stort leende.

• Är det något som varit extra jobbigt?

– Värken är fortfarande kvar, jag trodde det skulle bli bättre efter viktnedgången. Dessutom är det jobbigt att vara på kalas. För en tid sedan var vi på kräftkalas och det är svårt att riktigt veta hur mycket man äter.

– Jag tog lite av varje att äta och höll mig till ett glas läsk under hela kvällen. Men ändå åt jag för mycket och blev jättesjuk. Problemet är att jag inte känner mättnad och det är bara till och från jag känner hunger också.

Framför mig står en vacker tjej som faktiskt gått ner 35 kilo. Hon är stolt över att ha lyckats så här långt och hon har också ett fantastiskt stöd av sin Robert och sonen Elias.

När kyrkklockorna ringer till bröllop i slutet av september kommer hon med säkerhet att vara en alldeles förtjusande brud, ett bröllop som för övrigt kommer att gå i lila toner.

Fotnot. Nämnas bör att den blivande maken Robert Karlstrand också har gått ner i vikt, runt 17 kilo faktiskt.

– Men det har inte varit lätt, säger han, jag har tränat sex dagar i veckan och ätit efter LCHF-dieten.