Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Margit Jonsen

/

Margit, vår mamma, föddes 1917 i Ytterlännäs, Ådalen.

Annons

Hon växte upp i ett jordbrukarhem och var den äldsta av tre syskon. Hon gick i skolan i prästgården där hon studerade för guvernant.

Hon tog realexamen när hon var 14 år. Därefter började hon att arbeta på Ådalens mejeriförening som sekreterare. Där träffade hon sin blivande man, Martin. Margit och Martin gifte sig 1943 i Ytterlännäs kyrka. De kom därefter att bosätta sig i Östersund. 1944 föddes Torbjörn och tre år senare döttrarna, Ingrid och Karin. Mamma arbetade i hemmet. Hon var en duktig sömmerska, ingenting var för svårt när vi flickor ville att hon skulle sy nya klänningar.

Mamma Margit tyckte mycket om att åka längdskidor. Hon hade det intresset med sig från ungdomsåren då hon skidade de åtta kilometerna från hemgården till arbetet i Nyland.

Mammas längtan efter sommarställe vid Storsjöns strand gick i uppfyllelse då hennes pappa Werner år 1950 lät flytta ett timrat båtsmanstorp till Täng. Där satte han upp det nedmonterade huset och mamma och pappa var där alla sina somrar tills för två år sedan. Täng kom att vara väldigt betydelsefullt för mamma. Hon gladde sig åt de första blåsipporna och älskade när ängen stod i sommarblom.

Barnbarnen säger att de har bara ljusa minnen från sommarloven tillsammans med morföräldrarna i Täng. Margit hade ett smittande skratt och en lite underfundig humor som vi alla uppskattade.

Mamma Margit tyckte om föreningsliv och hon gladdes åt att gå på Husmodersföreningen, Odd Fellows damklubb, SPF och Kvinnor för mission.

De sista två åren har mamma fått god omvårdnad på Sjöängens äldreboende i Lugnvik.

Vi saknar mammas lätta steg, det klingande skrattet och hennes kärlek till oss alla i familjen.

Familjen

Mer läsning

Annons