Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Margit Eriksson

/

Margareta Justina Eriksson, Brunflo, har avlidit. Hon blev 83 år.

Annons

Margit var född i Glen. Hon var dotter till Karin och Anders Torkelsson som bedrev renskötsel i det som det hette på den tiden, Tossåsens lappby.

Margit blev tidigt moderlös. Hon var bara två år när mor Karin avled av lungtuberkulos i Östersunds sjukhus. Det blev Margits ”ahka”, mormor Margareta som fick ta hand om henne.

Margit och hennes mormor levde under mycket svåra förhållanden i det ensliga stället Neron två kilometer från Glen. Här var det väglöst land med drygt två mil till närmaste affär som fanns i Börtnan.

I Neron bodde Margit och mormor i den lilla vindskammaren i det hus som hennes morfar storrenägaren Bengt Olofsson låtit bygga efter lång kamp mot myndigheter. Det fanns nämligen bestämmelser på den tiden att samer inte fick bygga och bo i trähus. Nu blev det ett stort timrat hus som på den tiden betraktades närmast som ett slott.

Margit gick i skola i Jänsmässholmen och Änge i Undersåker. En sommar gick hon även i så kallad kåtaskola i Stensdalen. Det var på den tiden när samebarn skulle undervisas i kåtor för att inte bli bekväma och komma bort från nomadlivet.

Margit kom tidigt ut i arbetslivet. Sitt första arbete förutom hemmet hade hon som hembiträde hos nomadlärare Carl Johansson i Undersåker. En kort tid jobbade hon också som servitris vid Lutherska bönhusets matsal i Östersund. Längsta tiden under sitt arbetsliv arbetade Margit vid hemtjänsten i Oviken.

I början på 40-talet flyttade Margit tillsammans med sin mormor från Glen till Ångron. Då hade mormor Margareta fått arbete som skosömmerska hos handlanden Sixten Magnusson i Ångron. Där trivdes Margareta och Margit mycket bra. Speciellt uppskattade de närheten till affär och annan service. Mormor Margareta köpte sedermera ett litet hus i närheten av Sixten Magnussons gård.

Det var också i Ångron som Margit träffade sin blivande make Bertil Eriksson som hon gifte sig med 1957. År 1961 flyttade de till Oviken där de skaffat sig ett torp och sysselsatte sig med jordbruk.

2003 flyttade Margit och Bertil till Brunflo där de köpte en bostadsrätt vid Karlsviksvägen. Margit blev änka 2006 och flyttade då till Postvägen och fick på så sätt ännu närmare till centrum.

Margits stora intresse var handarbete. Åtskilliga tröjor sockor och vantar stickade hon till sina barn och barnbarn.

En stor dröm som Margit hade var att få ut och resa vilket hon fick möjlighet att göra de sista 15 åren. Hon hann bland annat med att besöka Italien, Spanien, Österrike, Tyskland, England, Grekland samt Polen.

Margit hade ett lättsamt och glatt sätt, det var alltid nära till skratt och skämt vilket gjorde att hon hade väldigt lätt för att få vänner och bekanta.

Margit sörjs närmast av fem barn och nio barnbarn.

Barnen med familjer

Mer läsning

Annons