Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Margaretaföreningen i Krokom

Nej, det var inte en dragspelsfestival, men bälgatonerna livade upp bland årsmötesdeltagarna då Margaretaföreningen avhöll sitt årsmöte i mars i Dvärsätt.

Den ideellt arbetande föreningens syfte är att synliggöra duktiga kvinnor inom kommunen Krokom. Varje år utdelas ett stipendium till en kvinnlig företagare, verksam och boende någonstans inom kommunens gränser.

Idén om att synliggöra kvinnliga företagare kom i samband med ett födelsedagsfirande hos Anders Nilsson i Västerkälen, strax väster om centrala Krokom. I stället för blommor och presenter såg Anders till så en penninginsamling kom till verket och det blev grunden till föreningens kapital och start. Om valet av namn på föreningen ansåg Anders att bygdens stora politiker, som vid detta tillfälle var landets vice statsminister, Margareta Vinberg, skulle medverka. Så blev det. Med Margareta som ordförande har nu elva duktiga kvinnor utsetts till Årets Margareta sedan år 2003. Den senaste i raden är Marie Gunnarsson med sin Maries Trädgård i Västerkälen, som fick utmärkelsen vid Husdjursdagen i Alsen i augusti.

Ny i styrelsen blev Anna Berglund, Alsen, som gick in efter avgående Karin Wallén. Även Ingeborg Israelsson invaldes. Detta på ett fyllnadsval efter Anders Nilsson, som nu lämnar styrelsen. Men som den primus motor han är, har han lovat att finnas med i kulisserna även fortsättningsvis.

Håkan Larsson, Rödön, är föreningens sekreterare. Ekonomin är välbalanserad. På intäktssidan redovisas förutom medlemsavgifter, lotteri- och auktionsnetton samt ett bidrag från kommunen. Kostnadsposterna motsvarar intäkterna, varför föreningen redovisar ett nollresultat.

Efter årsmötet som elegant klubbades igenom av mötesordföranden Gunnar Ståhl, bjöds deltagarna på en kortare föreläsning av jägmästare Marianne Eriksson från Ås, tillika föreningens kassör. Hon redogjorde för kvinnors numera aktiva arbete inom skogsnäringen. Intressant och nyttig information från föreläsaren som har fyrtio års erfarenhet inom det skogliga området.

Text och foto: Åke Bengtzon