Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Margareta Winberg: "Vi har politiker som inte tilltalar människor

Byt ut partiledningen – eller åtminstone delar av den.

Margareta Winberg, tidigare vice statsminister och arbetsmarknadsminister, kliver in i debatten i det kaos som råder inom socialdemokratin.

– Det bör bytas ut en del människor.

Annons

På onsdagen kom beskedet att hela den socialdemokratiska ledningen, inklusive partiledaren Mona Sahlin, kommer att ställa sina platser till förfogande vid partiets extrakongress i maj eller i juni nästa år.

Partiet är inne i omvälvande stålbad och mycket tyder på att en hel del ledande företrädare i högsta partitoppen får se sig om efter andra uppdrag efter kongressen.

Margareta Winberg, bland annat vice statsminister i Göran Perssons regering, säger till LT att partiet måste visa väljarna vart socialdemokratin står.

– Det största problemet är att vi inte har en politik som tilltalar människor. Eller att vi har politiker som tilltalar människor heller för den delen.

I en debattartikel i tidningen Expressen säger hon följande: ”Jag försvarade tidigt det rödgröna samarbetet i denna tidning. Jag har, i samma tidning och ute på gator och torg, också försvarat vår partiordförande. Det räckte inte. Politiken och ledarskapet räckte inte. Vi vill se en ny socialdemokrati, därför är det dags att ställa sina platser till förfogande, men inte bara det. Inte tro att man blir omvald med automatik, får "förnyat förtroende" och så var det klart. Inte en lydig valberedning utan en som fattar. Allas poster ska ifrågasättas. Även högsta ledningens”.

• Vem eller vilka bör avgå?

– Där har jag fördelen, som står lite vid sidan av, att jag kan säga vad jag vill. Men nej, jag säger inga namn.

Enligt Margareta Winberg började partiet trampa snett redan för tolv år sedan.

– Kräftgången började egentligen redan 1998 efter Bildtregeringen då vi fick överta ett råttbo med bland annat en stor statsskuld och ett väldigt stort budgetunderskott.

Och i dag står partiet mitt i ett politiskt kaos där väljarna knappt har ett hum om vad Socialdemokraterna står. Winberg pekar bland annat på partiets tystnad och brist på analys efter den världsekonomiska krisen där Anders Borg, oemotsagd, kunde säga att Sverige klarat sig bättre än genomsnittet trots en arbetslöshet på åtta procent.

”Var vi så fast i samma kapitalistiska system så att vi inte fann något eget analysutrymme”, skriver hon i debattartikeln.

Partiet måste också, enligt Margareta Winberg, sätta ner foten vad gäller miljöfrågorna och integrationspolitiken.

Som hon påpekar i debattartikeln i Expressen är det Maria Wetterstrand (MP) som för de rödgrönas tala när miljöhoten lyfts upp på den globala dagordningen.

”Men vi då? Vilket samhälle ser vi framför oss?”.

– Vi måste skaffa en politik för vår tid, säger hon till LT och pekar på att 1970-talet sedan länge är förbi och att partiet då levde i ett helt annat land där världen inte fanns in på knuten och då öppenhet inte betydde samma sak som i dag.