Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Margareta Winberg gör politisk comeback

Margareta Winberg gör politisk come back. Hon toppar nu landstingslistan för Socialdemokraterna i Östersund. Vill de ha henne som landstingsråd/regionråd, ställer hon upp.

Margareta Winberg lämnar därmed FN och uppdraget som ordförande för UN Women i Sverige.

Därmed kan man säga att hon återvänder dit allt började en gång. 1976 var hon politisk sekreterare och förtroendevald inom landstinget på heltid.

• Vad är det som driver dig?

– Jag har funderat varför jag gör detta och kommit fram till två orsaker, förutom den allmänna drivkraften att vara engagerad.

– När jag var i Brasilien som ambassadör såg jag mycket av ojämlikhet. Tittar man på Sverige ser man en milsvidd skillnad. Men tendensen är att vi går mot ökade skillnader och ökade klyftor. Det har upprört mig otroligt mycket, säger hon.

Den andra drivkraften är Hillary Clinton. Hennes två böcker läste Margareta Winberg under sin tid i Brasilien och blev så sugen.

– När hon beskriver hennes och Bills valkampanj tänkte jag "jag måste göra det igen". Nu går det inte att göra Amerikas valkampanj i Sverige, men det är spännande att höra hur de arbetade, mobiliserade och hur vänner och företag ställde upp.

– Jag har arbetat med Hillary Clinton under en stor konferens på Island, det var så roligt och hon var inspirerande, säger hon.

• Nu kommer du att toppa landstingslistan. Innebär det att du kan tänka dig att bli landstingsråd/regionråd?

– Jag har fått den frågan. Jag har gjort min karriär, det vet alla. Jag känner mig som en pusselbit. Vi har en valberedning som ska sätta ihop ett lag som ska vinna valet, och jag vill vara en i det laget. Vad det sedan blir, får de som sätter pusslet bestämma. Jag har inga krav.

Vill de hellre ha henne som ordförande i landstingsfullmäktige, så gör hon det. Men hon vill ha något ordentligt att göra, inte bara sitta och hålla i ordförandeklubban.

• Vad vill du göra om du får välja?

– Det vore väldigt intressant att få arbeta med demokratifrågor. Jag vill jättegärna jobba med flyktingar.

• Blir det en personvalskampanj?

– Ja, jag är inspirerad. Men först ska jag avgå från FN-systemet, eftersom det ska vara partipolitiskt neutralt. Sedan ska jag brassa på.

• Du har varit åhörare på flera landstingsfullmäktige. Vad är ditt intryck när du lyssnar på debatten och problemen med ständiga underskott i budgeten?

– Jag känner en enorm vrede över att sjukvården i Sverige kan vara så strukturellt underfinansierad som den är.

– Jag tycker även att oppositionens nivå i debatten är så himla låg. Granskar man sjukvården i sak är den väldigt bra. Mycket går inte att budgetera. Ta ett barn som föds med svåra skador och måste flygas till Sahlgrenska i Göteborg. Det kostar miljoner, det vet man inte i förväg.

– Tekniken går framåt, det går att bota mycket mer i dag än för 20 år sedan. En patient kan kosta runt en miljon i bara mediciner, men den personen kan i stället arbeta. Det syns inte i landstingets bokslut.

• Hur tycker du att debattklimatet är då?

– Det är lågt, det beror på oppositionen. De säger att det går att ta bort några chefstjänster eller greja lite med administrationen. Det löser inte det grundläggande problemet att det totalt är för lite pengar.

– Vi ska komma ihåg att den här regeringen har gett hundra gånger mer i skattesänkningar än till sjukvården. Det säger lite om vilka prioriteringar de gör.

Margareta Winberg tror inte att Moderaterna lyckas prata bort det i valrörelsen. Hon tror också att Socialdemokraterna kommer att vinna valet både i landstinget, i många kommuner och i riksdagsvalet.

Orsaken är att Stefan Löfven är en man av folket.

Under måndagskvällen bestämde Östersunds arbetarekommun vilka som skulle toppa landstingslistan, topp tre blev Margareta Winberg, Robert Uitto och Marie Nordén.