Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Margareta Körner

/

Margareta Körner, Östersund, somnade in stilla i sitt kära hem i sin makes famn 1 februari 2011, 65 år gammal.

Annons

Margareta, född Karlsson, var född i en liten by uppe i Tornedalen, Kainulasjärvi, i Pajala kommun. Där drev familjen ett snickeri. Maggan lämnade hemmet redan som 14-åring för att börja arbeta som barnflicka i Kiruna.

Efter några år fick Maggan anställning vid Domus i Kiruna, först på tygavdelningen och så småningom började hon på den eftertraktade parfymavdelningen, där hon blev hon en uppskattad och plikttrogen medarbetare. Efter att ha genomgått en hel del kurser fick hon behörighet som kosmetolog. Hon engagerades i sminkkurser och modevisningar med mera.

Maggan var en mycket duktig dansare och levnadsglad person, det var på dansgolvet hon träffade sin blivande make Sten‑Åke som hon kom att bilda familj med. När Maggan födde sonen Mikael var glädjen stor, efter det kom hemmet att stå henne allra högst. Eftersom Sten-Åke ofta var på resande fot i sin yrkesroll fick Maggan ta ett mycket stort ansvar när det egna huset skulle anskaffas, vilket hon klarade med bravur.

1984 lämnade Maggan med familj Kiruna och flyttade till Östersund. Hon fick anställning vid Domus, dock inte vid parfymavdelningen. En dag tog Maggan mod till sig och klev in till Agnes Olssons parfymeri där hon i stort sett direkt blev anställd. Efter en tid flyttade hon över till Vita korset och arbetade där fram till ägarbyte i slutet av 80‑talet. Kort därefter, 1989, anställdes Maggan vid Östersunds garnison som växeltelefonist där hon efter en tid utbildades till driftsoperatör och kort därefter utnämndes som chef för garnisonsväxeln.

Vid 49 års ålder, 1994, drabbades Maggan av den obotliga sjukdomen ALS. Trots detta fortsatte hon som chef/driftoperatör vilket gjorde livet meningsfullt i hennes svåra situation, hon förblev garnisonen trogen ända fram till nedläggningen i augusti 2006.

Maggan var en mycket skärpt, utåtriktad person med ett otroligt minne och som spred mycket skratt och glädje i sin omgivning och bland sina arbetskamrater.

Från november 2006 klev hennes personliga assistenter in i hemmet med viss motvilja från Maggan, hon fick två helt underbar ”väninnor” som var väldigt lik Maggan i sitt sätt sköta ett hem och Maggans yttre stil. Under de två sista åren tog sjukdomen allt mer på henne och då kom ytterligare en underbar assistent in i hennes liv som hon nästan kom att betrakta som sin ”reservdotter”.

Margareta var ända in det sista mycket mån om sitt yttre, sitt hem och sin familj.

Saknaden efter Margareta kommer alltid att vara mycket stor.

Sten‑Åke

Mer läsning

Annons