Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mardröm för skogsägare – paradis för granbarkborrarna

Skogsägarna i länet kämpar mot klockan.

Efter stormarna Dagmar och Ivar bedöms sommaren 2015 bli granbarkborrens tid i skogen.

Runt om i länet ligger stormfälld skog och väntar på att bli hämtad. Förlusterna för skogsägarna är redan stora men förlusterna kan bli större om granbarkborren växer i antal.

– Största förlusten för skogsägare har stormen i sig orsakat. Men kvalitén på träden i vindfällen försämras och blir förstörd om de blir angripna av insekter, säger Martin Schroeder, professor vid institutionen för ekologi vid SLU.

Insekterna och framför allt granbarkborren förökar sig under sommarmånaderna och kan växa till ett stort antal. Efter stormen Dagmar, i december 2011, finns det fortfarande vindfällen kvar i skogarna som granbarkborrarna utnyttjat.

– Efter Dagmar har vi redan en förhöjd population av granbarkborren i skogarna, och efter stormen Ivar har de insekterna fått ett extra tillskott av mat, säger Martin Schroeder.

Sommaren 2015 och 2016 kan därför bli granbarkborrens tid i skogen om det vill sig illa. Granbarkborren kan nämligen utnyttja vindfällena även under ett andra år om träden inte blivit angripna under det första året. Insekten kan också ge sig på levande skog.

Tillsammans med sin kollega Sören Wulff vid SLU har Martin Schroeder skrivit en rapport om granbarkborrens framfart i stormfälld skog. Bland annat konstateras att granbarkborren blev nästan tio gånger fler under de två somrarna efter stormen Dagmar. Efter stormen Ivar räknar man med att den stormfällda skogen kommer att bli hårdast drabbad till en början men senare kommer även den stående, levande skogen utsättas, och det kan börja redan under det här året. Hur stor risken är för det beror på hur mycket granbarkborren lyckas förökar sig i de vindfällda träden.

Men förutom granbarkborren finns det också större märgborren. Större märgborren ger sig på tallar. När de kläcks flyger de upp i kronan på de levande tallarna och borrar sig in i trädens skott, vilket orsakar tillväxtförluster.

– Märgborren är inte ett så stort problem, de dödar inte träd och eftersom de är utspridda är risken liten att de ska orsaka stora tillväxtförluster, säger Martin Schroeder.

Vad vill du säga till de skogsägare som väntar på att få sin stormfällda skog hämtad och som är oroliga?

– Om det skulle bli ett utbrott av granbarkborren så är vår erfarenhet att mängden dödad skog kommer vara betydligt mindre än det som stormarna fällde om det nu kan vara någon tröst, säger Martin Schroeder.