Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Marcus Määttä: Coronaviruset avslöjar populismens sanna ansikte

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Politiker som ridit på populismens vindar har stött på oväntat motstånd i det virus som lamslagit världens börser.

I USA har Donald Trump vid upprepade tillfällen ignorerat de åtgärder hans egna experter föreslagit, och presidenten förutser att viruset mirakulöst kommer försvinna vid varmare väder. Det ligger i presidentens intresse att ge sken av att USA under hans styre fixar detta. Men viruset lyssnar förstås inte på det och antalet smittade i landet har nu överstigit 1 000 personer.

Trots den oro viruset för med sig fortsätter populistiska ledare att förmedla enkla och falska budskap. Även när befolkningen behöver dem som mest. Men coronaviruset är ett verkligt problem som kräver riktigt ledarskap. Kanske gynnar den rädsla viruset för med sig konspiratoriska och nationalistiska ledare, eller så resulterar det i en saknad efter politiker som medger att vetenskapen har rätt om både coronaviruset och klimatförändringar.

Men klimatförändringarna bör framkalla samma oro som coronaviruset.

En annan synbar effekt är nämligen virusets påverkan på klimatet. Satellitbilder från Nasa visar hur utsläppen från Wuhan, Kina, i princip upphört sedan coronavirusets utbrott. När nöden så kräver tycks mänskligheten ha kapacitet till positiv förändring. Trots att populisterna hävdat att en sådan omställning är omöjlig.

Men klimatförändringarna bör framkalla samma oro som coronaviruset. Varken virus eller väder bryr sig om världsekonomin. Det är något vetenskapen sedan länge insett även om politiska ledare inte erkänner detta. Frågan är hur många människor som behöver dö till följd av global uppvärmning, innan det leder till samma krafttag och skifte i politiska prioriteringar.