Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Marcus fällde sin älg under lektionstid

Inte många skolelever kan skryta med att de har skjutit en älg under lektionstid, men Marcus Nilsson från Torsta naturbruksgymnasium lyckades med det konststycket i tisdags. Nu kommer hans älg att serveras som gryta i skolans matsal.

– Helt klart var det den mest spännande dagen i mitt liv. Visserligen blev jakten kort, bara en dryg halvtimme, men den puls jag hade när älgen kom springande var nog inte ens mätbar.

Så berättar Marcus Nilsson, 17 år från Bensjö, som hade den stora lyckan att skjuta en älgoxe under tisdagen. Han går andra året i Torstas jakt -och skogsprogram och under måndagen och tisdagen var det älgjakt på schemat som gällde, fast det räknas som lektioner. För att 17-åringarna ska få ha gevär har skolan fått dispens och eleverna har tagit sina jaktlicenser.

– Jag har svårt att komma upp på morgonen så jag kände mig lite mosig när klockan ringde vid femtiden. Men vi skulle samlas vid skolan för att komma ut i skogen när det började ljusna så det var bara att masa sig upp, säger Marcus.

Torstas naturbruksgymnasium arrenderar jaktmark i Bergs kommun, platsen heter Monäset, mellan Hackås och Svenstavik. När klassen kom dit under tisdagsmorgonen lottades platserna ut och Marcus pass var ett jaktorn vid ett hygge.

– Jag stod där och tittade ut över hygget och var beredd på en lång dag, men så blev det inte. Jag hörde jag på radion att något var på gång men jag hann inte riktigt uppfatta vad mina kamrater sa. Det var något om att en av hundarna drev en älg, men jag hörde inte var.

Helt plötsligt kom en älg springande på 30-40 meters håll förbi Marcus torn och han sköt direkt och träffade oxen i halsen.

– Jag hann inte ens tänka. Jag såg älgen springa en bit till innan den lade sig och jag rapporterade på radion att jag hade skjutit älgen som hunden drev.

Det blev många ryggdunkningar för Marcus när hans skolkompisar började samlas runt älgen och jakledaren Jan-Petter Magnusson var mycket nöjd med sin elev.

– Det är inte första gången någon av våra elever får skjuta en älg, men nu är det många år sedan sist, säger han

Efter urtagning hjälptes alla åt att dra älgen för hand till närmaste landsväg för att senare lasta den på en släpvagn Nu hänger älgen i Torstas kylrum och ska styckas. Allt kött kommer skolan till del och om någon vecka så blir det älgköttgryta till eleverna.

– Kul att kunna hjälpa till med mathållningen på skolan, skrattar Marcus.

• Vet du om att det finns jägare som jagat i hela sitt liv utan att få skjuta en enda älg?

– Det vet jag, därför känns det extra skönt att få göra det första gången jag är med på jakten på riktigt. Tidigare har jag varit med pappa under passen men då har jag bara fått se och lära.

Oxen hade åtta taggar och hade en slaktvikt på 190 kilo. Marcus säger att hornet ska hängas upp i hans pojkrum i Bensjö.