Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Månstabo har ledsnat på bävern – vill ha skyddsjakt

Bäverdammar orsakar varje år stora problem i form av översvämningar med vägskador, försumpade marker och förstörd skog som följd.

Nils Erik Bergqvist i Månsta är less på skadeverkningarna på hans marker.

– Jag har säkert rensat bort de här dammarna fyrtio gånger, säger han.

Nils Erik Bergqvist är lantbrukare i Månsta utanför Fåker. Hans marker sträcker sig utmed en lång del av Månstaån, där ett stort antal bävrar huserar. Han har därför blivit väl medveten om effekterna av djurens beteende.

– Under 15 till 20 års tid har jag och min far varit här och rivit dammar. En gång i tiden var det fullt med björk här, men allt det är borta nu. När träden försvinner så tar slyn över, säger han och pekar på ett stort område längs med ån där bara låga busksnår återstår.

En bit uppströms ser det ännu värre ut. En stor damm har helt och hållet stoppat upp ån och skapat ett mindre träskland bakom. En stor mängd granar och tallar har vatten en bit upp på stammen och intill syns verkningarna tydligt på Nils Eriks åkermark.

En stor plätt land som normalt sett ska lysa grön vid den här tiden på året är istället täckt av dyig jord.

– Översvämningarna påverkar vattennivåerna i marken och dränker odlingen. Åkern kan inte växa som den ska och det påverkar mitt foder, säger han.

Nils Erik beräknar att minst 45 kubikmeter skog fällts av bävrarna och då har han ännu inte räknat på mängden barrträd som försumpats och därmed gjorts odugligt som virke. Dessutom beräknar han att han lagt minst en veckas heltidsarbete på att röja upp efter djuren.

– Och som det ser ut nu skulle jag utan problem kunna lägga ner ytterligare en veckas arbete. Det här kostar mig och andra markägare en hel del pengar.

## Vad tycker du att man bör göra åt det här?

– Jag har ringt till Länsstyrelsen många gånger och bett dem komma ut och titta på skadorna. De säger att de ska dyka upp, men ingenting händer, säger Nils Erik.

– Nu är problemen så allvarliga att risken är stor att folk tar lagen i egna händer om det här fortsätter.

Allmän jakttid för bäver är från den 1 oktober till den 15 maj. Under övrig tid måste Länsstyrelsen besluta om skyddsjakt ska bedrivas.

Gustav Gustavsson är naturbevakare på Länsstyrelsens fältfunktion. Han berättar att han inte känner till Nils-Erik Bergqvists fall, men uppmanar honom att på nytt höra av sig till myndighetens viltförvaltningsfunktion.

– Eftersom jag inte hört talas om det här kan jag inte svara på vad som hänt, om frågan har ramlat mellan stolarna eller något annat har hänt, säger Gustavsson.

– Men det han borde göra om det är brådskande är att höra av sig till viltavdelningen som kan åka iväg och titta på hur det ser ut. Sedan bedömer de om det här är ett ärende för skyddsjakt eller ej.

Fotnot: LT har försökt nå Länsstyrelsens viltförvaltningsfunktion, men på grund av semestrar ej lyckats.