Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Måns och Alcazar tävlar i schlagern

Annons


Måns Zelmerlöw, Alcazar, Lasse Lindh, Mikael Rickfors, Lasse Stefanz, Lili & Susie, BWO samt Ola Svensson. Där har ni några av namnen som är högaktuella för nästa års Melodifestival efter att SVT presenterat de 28 första bidragen.

På tisdagseftermiddagen avslöjades de 28 första schlagerbidragen till nästa års Melodifestival, de fyra jokrarna meddelas senare. Och det är en lista som i mångt och mycket innehåller "the usual suspects" när det kommer till låtskrivare: Henrik Wikström har med fem låtar, Bobby Ljunggren fyra, Thomas G:son tre. Tävlingsproducenten Christer Björkman tycker inte att det är så konstigt.

-Varför spelar Zlatan alla landskamper? De här människorna är bäst i Sverige på att skriva låtar och ägnar hela år åt det. Det vore ju tragiskt om de inte lyckades få med flera bidrag, säger han.
Munkavle

Att koppla artister till låtarna är ännu mycket av en gissningslek, SVT har försett låtskrivarna med rejäla munkavlar.

-Vi pratar inte om det över huvud taget. Vi har blivit tillsagda att hålla käften, säger Alexander Bard, som står som musik- och textförfattare till bidragen "You're not alone" och "It's my life".

TT Spektra: Är det uteslutet att BWO ställer upp?

-Vi tyckte det var väldigt roligt i år och är inte främmande för att vara med om vi har en låt som är vrålstark. Men jag har inte pratat med Martin och Martina ännu.

En artist bekräftar dock att han ska tävla - Lasse Lindh med "Jag ska slåss i dina kvarter":

-Förra gången blev jag så förbannad när jag inte gick vidare så nu tänkte jag att jag skulle slänga ihop en riktigt snabb och hård indielåt, sådant som de aldrig har med i schlagerfestivalen - men de ville tydligen ha med den. Jag kommer att sjunga själv. Ska man ta revansch så ska man göra det ordentligt, säger han.

Christer Björkman säger att han hoppas att det inte i förväg ska finnas en "given" vinnare.

-Det kommer att finnas stora och folkliga artister med, men de kanske inte kommer att "käka" media på samma sätt som Carola och Charlotte Perrelli, säger han.
Bert säker på sin sak

Bert Karlsson, som har intressen i de schlagertäta skivbolagen Mariann och Lionheart, avslöjar dock gärna vilka artister han är säker på kommer att ställa upp: Lili & Susie, Molly Sandén, Amy Diamond, Jennifer Brown, Emilia, Alcazar, Mikael Rickfors, Måns Zelmerlöw, Caroline af Ugglas, Ola Svensson, Shirley Clamp, Lasse Stefanz, Maja Gullstrand, Johan Becker och Sarah Dawn Finer.

-Det här är kanske det starkaste startfältet någonsin, jag är väldigt nöjd, säger Bert Karlsson, och tillägger att han har en stark favorit men inte vill säga vilken.

-Men det kommer att bli en överraskning, skrockar han.

Infinite Mass-veteranen Rodde Pencheff har för första gången med en låt, den reggaedoftande "I got you".

-Det känns roligt, helt sjukt. Jag kommer att stå där och sjunga den, om jag får det.

2009 års Melodifestival drar igång i Göteborg lördag den 7 februari.

Mer läsning

Annons