Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Måns Birger Einarsson

Birger Einarsson föddes på sina föräldrars gård i Brattäggen för 78 år sedan.

Efter skolgången började han arbeta på gården fram tills han började på Torsta lantmannaskola och Halåsens skogsskola. Militärtjänstgöringen gjorde han både på I 5 i Östersund och på I 21 i Gävle där han uppnådde graden sergeant.

Han började tidigt köra traktor och hade då hela Kallbygden som arbetsområde. Vintertid arbetade han med skogsavverkning hemma i skogen och även på andra avverkningar. Birger arbetade sedan som snickare innan han blev heltidsbonde på gården som han övertog på 60-talet efter sin far.

Birger hade många intressen, och ett av dessa var jakt. Skjuter man en älg på första älgjakten vid 16 års ålder då är älgjakt ett måste varje höst. Ett annat intresse var sport i allmänhet och skidåkning i synnerhet. Undrade man någonsin om namn och årtal var det bara att kolla med Birger eftersom han kunde allt om idrott. Han åkte Haldo Hanssons minne många gånger och sprang terränglöpning i bland annat Nortjärns budkavle.

Han var även intresserad av att resa och upptäcka nya saker. Tillsammans med sina systrar åkte han till USA och besökte släktingar där. Han har även rest till Frankrike och till OS i Lillehammer samt företagit många resor till släkt och vänner inom Sverige.

I unga år var Birger med i Logen Vågbrytaren i Kall där han började i styrelsen. Han var även aktiv i många andra föreningar som LRF, kyrkofullmäktige och i Folkpartiet där han var en mycket trogen medlem.

Birger var en mycket social person, och hemmet i Brattäggen var alltid öppet för alla och gästfriheten var synnerligen stor.

Birger fick sin första stroke redan på vintern 1981, men trots att han blev förlamad i vänster arm kunde han med hjälp av familjen sköta gården i många år. Som pensionär bodde Birger de sista åren i Kall. På grund av Birgers svåra sjukdom var de sista två åren jobbiga för honom eftersom han hade mycket svårt att kommunicera.

Han efterlämnar tre barn med familjer samt övrig släkt och vänner.

Familjen