Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Människor vill jobba

Annons

Från den 1 september gäller nya regler för a-kassan. Reglerna innebär att de arbetslösa ska kontrolleras hårdare för att motverka fusk.

Det är genant att en regering som vann folket röst för att få ner arbetslösheten har misslyckats så totalt. Än mer genant är det att de istället för att lägga fokus på att få folk i jobb så prioriterar man att öka byråkratin och kontrollera de arbetslösa.

Regeringen gör ett fatalt misstag. De utgår från att människor utnyttjar systemen för att slippa jobba. Vi vet att människor vill jobba om de bara kan. Står man dock utan jobb ska det finnas en väl utformad försäkring så att människors ekonomi och livssituation inte behöver vändas upp och ner. Den ska vara generös och den kontrolleras för att motverka fusk och överutnyttjande, det är något LO står upp för.

Men regeringen väljer fel – att öka kontrollen av de arbetslösa istället för att motverka arbetslösheten – det är en allvarlig felprioritering. Regeringens sammantagna politik på a-kasseområdet har kraftigt skadat förtroendet för försäkringen. Det krävs politiskt mod att återställa en bra a-kassa och en Arbetsförmedling som kan ägna sig åt att förmedla arbeten. Det politiska modet saknar dagens borgerliga regering.

Marie Nordén (S)

Riksdagsledamot Jämtlands län

Jim Sundelin

Ordförande Byggnads Mellannorrland