Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Människan och ovädren

Nästan alla, 97 procent, av de svenska forskare som arbetar med klimatfrågan anser det vara belagt att människan bär ansvar för jordens uppvärmning.

Annons

 I slutet av juli kom en rapport från USA:s klimatdatacenter som är en uppdaterad sammanställning av de 160 senaste klimatrapporterna. Slutsatsen: klimatet har förändrats och de senaste tio åren har varit de varmaste någonsin. Övertygande bevisning – hade frågan gällt vad som helst annat. Men nu gäller det klimatet och gud nåde den som skulle drista sig att säga att de extrema regn som dränkt delar av Pakistan faktiskt tycks bevisa forskarnas påståenden: klimatförändringarna tar sig alltmer brutala uttryck och det är ofta de svagaste människorna i de bräckligaste samhällena som drabbas värst. Nej nej, det går inte att dra sådana generella slutsatser utifrån enskilda händelser! Nästa år kommer det kanske bara att regna 15 millimeter över nordvästra Pakistan … Det är tröttsamt med dessa klimatförnekare, -skeptiker, -relativister eller vad de kallas.

Bland världens ledare tycks det finnas en samsyn kring klimathotet (sedan är det en helt annan femma hur det ska avvärjas och vem som ska betala kalaset). Hur kan det då komma sig att en politiker som Barack Obama ändå inte förmår att formulera en offensiv plan för kraftigt sänkta utsläpp? Förutom rädslan att tappa tillväxtpoäng finns i USA ett medborgerligt motstånd inför den omställning som ett hållbart klimat kräver. Ja, motståndet finns även på närmare håll. I går mötte jag en bil på macken med en dekal baktill: ”Krossa klimatbluffen” stod det. Suck.