Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Människan är ett envist släkte"

Komikern Jesper Rönndahl låter vetenskapen befrukta humorn och tvärtom i sin stå upp-föreställning "Hej framtiden". På torsdag ger han publiken på Storsjöteatern en glimt av det som ligger framför oss.

Annons

Hur kommer det att se ut på stan när vi övervunnit tyngdkraften? Hur känns det att bli teleporterad? Kommer tv-programmet "Lilla huset på prärien" tillbaka? Det är sådana frågeställningar som skåningen Jesper Rönndahl, prisbelönt ståupp-, radio och tevekomiker, ägnar sig åt. Och han har svaren också. I sin föreställning "Hej framtiden" förutser han exakt vad som kommer hända – i morgon, om tio, hundra och hundratusen år.

Hur har du gjort research?

– Jag har bland annat pratat med forskare om vad som händer på deras områden och frågat om vad som är möjligt och omöjligt framöver. Dessutom har jag kollat på en hel del science fiction-filmer och läst om knäppa uppfinningar. Det har varit väldigt roligt att spåna.

Är din bild av framtiden negativ eller positiv?

– Positiv! Även om det givetvis finns saker som vi måste övervinna. Klimatet till exempel, det blir ju lite mer vatten här och där. Men det finns fiffiga lösningar för det mesta och människan är ett envist släkte.

Det är inte första gången som Jesper Rönndahl använder sin kunskap om vetenskap och historia och stoppar in den i en populärkulturell, humoristisk form. Tillsammans med sin P3-kollega Karin Gyllenklev har han gett lyssnarna program som "Institutet med Karin och Jesper" "Alice in Wonderland-syndromet" och "Evighetsångest".

Var det svårt att ta humorn från radion till liveformatet?

– Nej, absolut inte. I radion försöker man få lyssnaren att skapa bilder i huvudet. Lyckas man med det är radio bättre än tv, tycker jag. En liveföreställning handlar om samma sak, fast då kan man till och med fuska lite genom att visa bilder i bakgrunden, vilket jag också kommer att göra.