Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Manliga rockare dominerar bokhöst

Klas Gustafson har de senaste tio åren skrivit om Beppe Wolgers, Monica Zetterlund, Gösta Ekman, Cornelis Vreeswijk och Tage Danielsson. Nu är han aktuell med "Lyssnarens guide till Cornelis" där han har grottat ner sig i hur sångerna föddes.

– De här personerna har präglat mitt liv och deras historier berättar något om det samhälle där jag växte upp. Jag har försökt förstå den tid jag har levt i. Kanske försöker jag skriva min egen biografi, fast på ett väldigt omständligt sätt, säger Klas Gustafson som jobbat som frilansjournalist i 30 år.

Biografiboomen präglar bokutgivningen i hela världen, så även i Sverige och den här hösten handlar många av de svenska biografierna om musik. Klas Gustafson tror att det för artisterna kan vara en del av marknadsföringen av sina varumärken, men också ett tecken på att kändisjournalistiken flyttar in i litteraturen.

Nu har Pugh Rogefeldt skrivit om sitt liv, den målmedvetne kompromissvägraren och urrockaren Dregen och Di Leva berättar om sina karriärer, tolkade av Tore S Börjesson respektive Klas Ekman och den rutinerade journalisten Gunnar Wesslén ger sin bild av sin gamle vän, Björn Afzelius.

Dessutom har Sven Lindström skrivit om Roxette och Petter Wallenberg om Leila K. Men "Historien om Leila K" är mer en berättelse om en musikproducents (och väns) kamp för att spela in låtar och hjälpa en människa i krig med sig själv och allt och alla, än en biografi och i "Roxette: Den osannolika resan - tur och retur" är artisten Marie Fredriksson mer närvarande än personen Marie Fredriksson. Två kvinnor och väldigt många män i det musikaliska bokflödet med andra ord.

– Musikböcker attraherar kanske män som lockas av kalenderbiteriet, som är intresserade av gitarrmärken och inspelningsdatum. Det kan också vara ett manlig drag att vilja upphöja sig själv och bli skildrad i en bok, funderar Klas Gustafson.

Journalisten Anna Charlotta Gunnarson, känd från bland annat radio- och tv-programmet "Pop och politik", tycker att förlagen inte har funderat tillräckligt när de väljer ut personer att skildra.

– De har väl utgått från vilka som köper rockbiografier och tänker på medelålders män, men om man ser till vilka det är som läser böcker skulle jag tro att det finns en enorm kundkrets för boken om Lili & Susie eller den om Barbro Hörberg, Lotta Hedlund eller Agnetha Fältskog, menar Anna Charlotta Gunnarson.

Hon ser givna konflikter och dramaturgiska succéer i historierna om många kvinnliga artister, som den om musikmakaren och kompositören Agnetha Fältskog, berättelser som ännu inte har skrivits ner i bokform.

Det närmaste halvåret kommer tre böcker på det nystartade förlaget Metronome Books (som dock har Norstedts i ryggen). Där är Lars Nylin förläggare. Böckerna handlar om Pugh Rogefeldt, Björn Afzelius och Fred Åkerström.

– Det är inte helt lätt att rubba på genusperspektivet som finns i branschen. Om jag vore Rättviseförmedlingen skulle jag ju storkna över hur låsta mönstren är. Men för oss handlar det också om att det alltför lätt blir döda män som dog för länge sen, för ålderstiget, konstaterar Lars Nylin.

Han poängterar att de kommande, planerade och än så länge hemliga titlarna, har en jämn köns- och åldersfördelning och att musikintresset är större än någonsin, vilket gör att han ser ljust på framtiden för musikbiografier.

Förläggaren Stefan Hilding på Norstedts är väl medveten om att det också är män och åter män som skriver musikbiografierna.

– Vi har en hel lista på kvinnliga artister som vi ska kontakta och sen försöker jag titta efter kvinnliga skribenter som skriver om musik. Vi vill hitta en ny penna. Det är så lätt att man frågar den som gjort tre biografier tidigare. Det är pinsamt och vi har den här frågan först på vår agenda!