Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mankell skriver manus till filmen om Bergman

/

Henning Mankell skriver manus när Ingmar Bergmans liv ska berättas på vita duken. Rollbesättningen är ännu oklar, men nu står det klart att danska Susanne Bier regisserar filmen.

Annons

Just nu skriver Henning Mankell färdigt de två första avsnitten. Nummer tre och fyra kommer han till i höst.

– Jag döper dem efter Ingmars filmer. Del ett heter ”Hets”, del två ”Gycklarnas afton”, säger Henning Mankell till TT Spektra.

Inspelningen av de fyra avsnitten är tänkt att börja hösten 2011. Under 2012 ska det först komma en två timmar lång bioversion, därefter den fyra timmar långa tv-versionen.

Projektets budget ligger på nästan 100 miljoner kronor.

Susanne Bier regisserade senast den ännu inte visade ”Hämnden” med Mikael Persbrandt i huvudrollen. Innan hon tar tag i Bergmans liv ska göra en film i USA. När frågan om regissör nu är löst återstår att hitta skådespelare. Ett massivt uppdrag åläggs den som ska spela filmikonen Bergman.

– Jag skriver inte direkt för några skådespelare, men självklart har jag ansikten framför mig medan jag jobbar.

– Vem skulle kunna spela Ingmar Bergman från det att han är runt 20 tills han blir gammal? Det finns två–tre stycken jag tänker på, men jag tänker inte avslöja de namnen, säger Henning Mankell.

Författaren är gift med Ingmar Bergmans dotter Eva och han säger att det har varit till hans fördel i arbetet med manuset.

– Jag tror Ingmar skulle ha tyckt att det är en bra idé att det är jag som skriver om honom. Jag talade med Eva först. Hade hon tyckt att det var en dålig idé, då hade jag inte gjort det.

Mer läsning

Annons