Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mankell ombord på attackerat Ship to Gaza

Omkring 10-16 personer och ett trettiotal uppges ha dödats i attacken av Ship to Gaza, där bland annat författaren Henning Mankell befinner sig.

Annons

Henning Mankell befinner sig ombord på Ship to Gaza tillsammans med tio andra svenskar för att bistå Gaza med förnödenheter. Efter att Israel har attackerat skeppet vet man i nuläget inte hur sitautionen är ombord. Israel meddelade i ett fax i går till Ship to Gaza och Freedom Flotilla i man har utökat säkerthetszonen till 68 nautiska mil.

Lina Kåberg Stene, marknads- och informationsansvarig på Leopard förlag som ger ut Henning Mankells böcker, meddelar att man inte hört något deras författare ombord.

– Vi vet inte mer än någon annan. Vi väntar otåligt på att höra vad som händer, säger hon.

I morse svensk tid bordade israeliska soldater konvojen på internationellt vatten i Medelhavet. Ett av de sex fartygen har beskjutits. Enligt den israeliska militären skedde detta efter att en attack från människorna ombord. Ombord på detta fartyg ska författaren Henning Mankell befinna sig.

Uppgifterna om hur många som skadats i attacken går isär. Mellan 10 och 16 personer och ett trettiotal uppges ha dödats i attacken, enligt såväl israeliska och palestinska nyhetskällor. Ship to Gazas svenske talesman Mikael Löfgren har uppgifter om att två personer har mist livet i attacken. Om någon av de elva svenskarna i konvojen har skadats är ännu oklart.

"Vi ser mycket allvarligt på incidenten i samband med bordningen", säger den svenske kabinettssekreteraren Frank Belfrage till nyhetsbyrån TT.

Konvojen är lastade med sammanlagt 10 000 ton förnödenheter, den största hjälpsändningen som Ship to Gaza har skickat hittills. Ombord finns flera kända namn, bland annat Henning Mankell.

Efter attacken ska de israeliska soldaterna ha tagit kontrollen över konvojen och ändrat färdvägen mot den näraliggande israeliska hamnstaden Ashdod, enligt israeliska nyhetskällor.

Fakta: Svenskar ombord