Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mankell invigde sitt författarhus

Henning Mankell var under gårdagen i Överberg och invigde sitt författarhus. Från ett stormigt Ship to Gaza kunde han nu pusta ut och njuta av den härjedalska sommaren.

"Bortom de blånande bergen"... säger Henning Mankell och tittar ut över fjällen bortom Svegssjön.

Vädret har vänt som i ett vingslag och sommaren har kommit till Överberg. Henning Mankell sitter under ett parasoll och smuttar på bubbelvatten med en jordgubbe på botten.

För en vecka sedan riskerade han livet på ett ockuperat fartyg utanför Gazas kust och nu befinner han sig i den lilla byn Överberg sex kilometer utanför Sveg.

Henning Mankell började leta efter en gård för två år sedan.

– Jag hade kontakt med en mäklare och en dag ringde han mig och sa "jag tror jag har hittat det du letar efter". Det var en regnig dag jag kom hit men så fort jag såg gården så kändes det helt rätt, säger han.

Gården har mark på runt en hektar, en stor huvudbyggnad och en ateljé och ägs av Stiftelsen Överberg.

– Jag bodde i Sveg från 0-tonåring och har hela tiden känt att jag vill ge tillbaka någonting till Härjedalen. Sverige är ett land med glesbygd och jag skulle vilja att författare får möjligheten att komma upp till glesbygden. Sveriges framtid handlar också om människor i glesbygden, inte bara människor på Stureplan, säger han.

• Hur var din uppväxt i Härjedalen?

– Trygg. Det var en liten plats där alla kände alla. Men jag tror att jag flyttade i rätt tidpunkt när skolan var slut. Ljusnan var Kongofloden och timmerstockarna var krokodiler. Mitt första minne är snö, trots det har jag bott 25 år i Afrika, säger han och skrattar.

• Hur tror du uppväxten i Sveg har påverkat dig som författare?

Mankell får fundera lite.

– Det är ju landskapet med de stora vidderna och den stora tystnaden och jag har nära till eftertänksamhet. Jag är en människa med mycket tålamod. Men hur det påverkat mig mer i detalj är svårt att säga.

• Det har varit dramatiskt kring dig den senaste tiden, hur känns det att komma till Härjedalen?

– En tanke som slog mig när jag blev inkastad i fängelse i Israel var att " undra om jag inte kommer till Sveg nu", säger han.

– Ett av syftena var att uppmärksamma den katastrofala situationen i Gaza och att få omvärlden att fästa uppmärksamhet på problemen vilket vi lyckades med. Sen kvarstår faktum att tio människor dog och ingen av dem var israel, säger han.

• Hur kommer du fortsätta med Israelfrågan?

– Solidaritetsarbetet har alltid varit en del av mitt liv. Jag är årsbarn med Israel, jag är två månader äldre än landet. Problemen med diskriminering är ingen ny fråga för mig, jag kommer att fortsätta att diskutera, skriva och tala, säger han.

• Vad skriver du på nu?

– Just nu skriver jag en tv-serie om Ingemar Bergman och en pjäs om Olof Palme. Micke Nyqvist ska spela Palme och han är för övrigt väldigt lik Palme. Jag har också skrivit en pjäs för Dramaten - Darwins kapten, säger han.

• Hur kan du skriva så mycket?

– Hur skulle jag stå ut om jag inte skrev? Den dagen jag inte är kreativ dör jag. Man hittar inte skrivarro utan man måste skapa den. Jag avskärmar mig, vilket jag har lätt för. Jag kan skriva även om jag sitter på en flygplats. Jag har varit tvungen att lära mig att sitta var som helst, eftersom jag reser så mycket.

• För hand eller på dator?

– Det är lite olika. Dramatik skriver jag för hand, det får inte gå fort men när jag skriver romaner använder jag datorn.

• Vad tycker du om Kulturcentrum Mankell?

– Det är jättefint, de kommer att få alla mina arkiv sedan och det är intressant att botanisera där. Det kommer att kopplas ihop mer med Stiftelsen Överberg framöver, säger han.