Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Manifestation för kärlek efter hot

Torsdag kväll ordnas en ljusmanifestation i Lillhärdal, efter att ett hot riktats mot en kvinna och hennes 1,5 årige son i byn.
– Jag blev fruktansvärt arg och ledsen, säger Ann Marie Åslund i Lillhärdal, som var den första att uppmärksamma brevet på sin Facebooksida.

Hotet var skrivet på en lapp som lagts i brevlådan hos ett lesbiskt par i Lillhärdal med en 1,5 årig son. Det upptäcktes i tisdags. Ann Mari Åslund är en vän till familjen och när hon fick reda på vad som hänt blev hon mycket upprörd.

– Jag blev fly förbannad, fick en klump i magen, jag blev jätteledsen. Jag trodde inte det var sant, att någon i den här byn kunde göra på det viset, säger hon.

Med tillåtelse från paret så skrev hon ett inlägg på en Facebooksida för Lillhärdal, där hon citerade innehållet i brevet. "Ta din unge och stick från byn din homojävel ..."

– Det jag glömde lägga till är att det också stod "annars ..." i slutet av brevet, säger Ann Marie Åslund.

Inlägget ledde till en lavin av kommentarer som alla utryckte sitt stöd till familjen. Snabbt tändes idén om en ljusmanifestation för kärlek och gemenskap. Den kommer att hållas på torsdag kväll klockan åtta i Lillhärdal och har fått stor spridning via sociala medier.

– Det var Anna Gustafzon på kommunen som kom på det. Flera har skrivit att de ska tända även på andra platser runt om i Sverige, och även i Spanien. Vi vill visa att vi bryr oss och att alla är välkomna, säger Ann Marie Åslund.

I Hede kommer marschaller att tändas under manifestationen. Torbjörn Hedmark, en av initiativtagarna till en Pridefest i Hede nästa sommar, blev mycket upprörd när han fick höra om händelsen.

– Det är inte acceptabelt att man ska behöva bli hotad på grund av vem man är, vem man vill leva med eller vem man älskar, säger han.

Och får medhåll från Anselm Frid i Lillhärdal, som bor i närheten av det hotade paret.

– Jag ska tända ett ljus i morgon. Jag tycker synd om tjejerna. Man måste respektera dem likaväl som alla andra, säger han.

Händelsen är polisanmäld som ett ofredande, enligt polisen.

Hundratals personer har visat sitt stöd för familjen och skriver att de ska delta i manifestationen på torsdagskvällen genom att tända ljus och marschaller. En av de utsatta kvinnorna skriver på Facebook:

"Jag hittar inga ord. Tack, tusen tack ska ni ha".