Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mångsysslaren Jörn Donner har ännu en historia att berätta

RECENSION
Böcker
Son och far. Historien om ett brott
Av Jörn Donner
(Bonniers)

Annons

Han har inte legat på latsidan under sitt liv, Jörn Donner. Förutom att ha varit filmregissör och producent, riksdagsledamot och EU-parlamentariker, journalist och VD för Svenska Filminstitutet har han skrivit ett 60-tal böcker.

Sin 80-årsdag firade han ifjol med att ge ut mastodontboken med det passande namnet Mammuten, en slags självbiografi i klippbokens, dagbokens och memoarens form på 1200 (!) sidor.

Men skulle Jörn Donner därmed sätta punkt för sitt författarskap? Icke! Det fortsätter och idag ger han ut romanen "Son och far. Historien om ett brott." Det är en lite märklig och splittrad berättelse om tre generationer män i samma familj, som haft minimal kontakt med varandra under livets gång, men som efter en så dramatisk händelse som ett mordförsök börjar nysta i varandras liv.

I centrum för berättelsen står förre diplomaten, numera konsulten, David Anders med sina komplicerade kärlekshistorier och en diffus affärsverksamhet i det politiska högspänningsfältet Mellanöstern. Vid ett av sina kärleksmöten med förra balettdansösen Maria i en park utanför Helsingfors blir han utsatt för ett attentat, som ska komma att göra honom invalidiserad för resten av livet. Frågan är vem som ligger bakom skottdramat och varför.

Sonen Erik börjar nysta i historien och finner trådar som går till vapenaffärer i Mellanöstern och mycket tyder på att den israeliska säkerhetstjänsten Mossad haft ett finger med i spelet, men att attentatet mot David Anders trots allt skulle vara ett misstag. Storpolitiska finter alltså, i ett kammarspel med ansträngda familjerelationer i finlandssvenska miljöer.

Jörn Donners senaste roman rymmer så många disparata inslag och bihistorier att den har svårt att hålla ihop. Den har snarast blivit till en klippbok med inslag från Donners alla tidigare berättade historier, pendlande mellan storpolitik och familjeintrig.