Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Mångfald, inte enfald"

"Mångfald, inte enfald" och "Tjofalleralla, folkmusik åt alla". Budskapet var klart och tydligt när nätverket Folkmusiker mot främlingsfientlighet manifesterade vid Rådhuset i går.

Sverigedemokraterna vill stärka "det svenska kulturarvet" med en halv miljard kronor. Kronor som bland annat ska tas från anslagen till mångkultur. Och nu har Sverigedemokraterna fått utslagsrösten i riksdagens kulturutskott.

Detta oroar folkmusiker över hela Sverige, som inte ser någon motsättning mellan svensk folkmusik och folkmusik från andra länder, och som ivrar för en kombination av tradition och förnyelse inom sin genre. Därför har man bildat nätverket Folkmusiker mot främlingsfientlighet och i går vid lunchtid höll nätverket manifestationer på en rad platser i Sverige.

I Östersund hade ett femtontal musiker samlats på rådhustrappan, där de under en halvtimme höll en improviserad konsert som fick ganska många förbipasserande lunchflanörer att stanna till och lyssna.

Inledde med kaukning gjorde folksångerskan Katarina Hallberg, Östersund. Hon var den som kallat ihop till manifestationen.

– Jag startade i sista stund, började ringa ihop folk på måndagseftermiddagen. Med tanke på det är det fantastiskt att så många musiker har mött upp. Men det visar väl att man tycker det här är viktigt, sade hon till LT.

– Vi som håller på med svensk folkmusik vill verkligen inte bli kramade av främlingsfientliga krafter, och vi kan inte låta Sverigedemokraterna lägga beslag på våra folkdräkter och andra attribut, fortsatte Katarina Hallberg.

– Det finns ingen motsättning mellan svensk kultur och mångkultur!

En av de första att hörsamma Katarinas inbjudan var Mikael Rahm, som från rådhustrappan framförde visan "Väla e sa ovornschle kringlu å stor". Den skrevs på 1940-talet av jämtmålsdiktaren Alan Kristenson men har full aktualitet även i dag, menade Mikael Rahm.

Att delta i manifestationen var för honom en självklarhet:

– Nu måste det sättas ner fötter från alla håll.

Alistair Cochrane kom till manifestationen iförd en kaftan från Mali och spelade på en tunisisk trumma.

– Det handlar om att slå ett slag mot den här "låtsasursvenskheten". Det är ju bara trams, sade han.

Emma Härdelin stod bland åhörarna med sonen Hampus i barnvagnen. Han ville inte släppa mamma, annars skulle Emma ha varit med och sjungit,

– Den här manifestationen är jätteviktig. Egentligen skulle den ha hållits för länge sedan, tyckte hon.

Åsa Eriksosn Ahnfelt