Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många visioner om Östersunds stadskärna

Centrala Östersund kan förbättras på ett stort antal punkter. Det kom fram under dagens seminarium där allmänheten, kommunen och näringslivet fick tycka till om stadskärnan.

Annons

Deltagarna på seminariet delades in i olika grupper där varje grupp fick i uppdrag att diskutera och presentera ett antal åtgärder för att förbättra stadskärnan i Östersund. Deltagarna var bland annat höga tjänstemän på kommunen, politiker, representanter från näringslivet, myndigheter och olika organisationer.

Syftet med seminariet var inte att ta fram färdiga, eller för den delen alltid, realistiska förslag utan att förutsättningslöst vaska fram idéer och visioner om hur stadskärnan skulle kunna förbättras.

En av grupperna hade tittat på tillgängligheten i stadskärnan. Gruppen efterfrågade bland annat fler handikapparkeringar och fler låga trottoarkanter. Till de mer drastiska åtgärderna föreslogs ett lokalbyte mellan länsförsäkringar och länsbiblioteket i syfte att få ett mer levande Stortorg.

Stortorget var för övrigt en plats som de flesta grupperna hade åsikter om.

– Det har blivit en väldig tyngd vid Kärnan och Mittpunkten och det finns för många ingen anledning att ta sig ända till Stortorget, sade Ann-Katrin Ångnell som är chef för kommunens tekniska förvaltning.

En idé från gruppen var att skapa något i Kyrkparken. Kanske ett café eller liknande.

Till de mer drastiska förslagen hörde att skapa en strand med vit sand vid sidan av Frösöbron där människor kan sola och bada sommartid. Ett annat förslag var att försöka minska den stora asfaltytan vid bussterminalen.

Förslag som uppvärmda bänkar i busskurer, mer synkroniserade busstider och bättre belysning av Stortorget framkom också under seminariedagen.