Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många ville prova på att dansa Lindy hop

Orientalisk dans mötte Lindy hop och improviserad konstdans när Internationella dansdagen firades i Östersund.

Annons

"... blir inte samhället rikare när den enskilda människans själ berikas?" Det frågar sig den franske koreografen och dansaren Mourad Merzouki som skrivit årets budskap till den Internationella dansdagen som firas varje år den 29 april.

Han skriver om dansens "kraft att bara ställa fram en kropp i rörelse, med dess ytterligt enkla mänskliga dimension: att reducera människan till sitt enklaste uttryck, såväl unikt som gemensamt."

Under tisdagen firades dagen världen över, så även på Gamla tingshuset i Östersund där de dansföreningar som nyttjar Tingssalen visade fram en bredd av vad dans kan vara.

Initiativtagaren Ulrika Karlsson bjuder på stiliserad samtida dans till Stig Rennestraums stillsamma klangvärld. Ida Norlén fångar Sara Ojas sprittande improviserade dans i tecknat storformat via speglar.

Däremellan möts orientaliska dansföreningen Al Farah, Tango Jamt med sina smäktande toner och Lindy hop-dansare. Tingshusets Pernilla Hellan agerar konferencier och tipsar om Al Farhas orientaliska dansshow nästa fredag den 9 maj på samma plats med gästdansöser från Trondheim.

Efter den sceniska föreställningen tar Lindy hop-föreningen över och rummet fylls till brädden av danssugna människor som två och två erövrar en ny dansforms unika och gemensamma mysterier.