Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många vill ha skadestånd för cryptosjuka

Flera medborgare kräver ekonomisk ersättning för att de drabbats av parasiten Cryptosporidium. Och det är till kommunen som anspråken riktas.

Östersunds kommun har den senaste tiden fått ta emot flera brev och samtal från människor som vill ha någon form av kompensation för sina krämpor.

Flera menar att de lidit både fysiskt och ekonomiskt efter att de druckit kranvatten och insjuknat.

Ett av breven handlar om en grupp personer som besökte Östersund i slutet av november. Tre av sju blev sjuka i symptom som stämmer med den magsjuka som orsakas av Cryptosporidium. De vill nu veta om Östersunds kommun tänker ersätta dem för karensdagar och andra sjukavdrag.

En annan brevskrivare har precis fått sin vattenräkning och undrar om kommunen verkligen tänker ta betalt för det vatten som levereras.

Andra som hört av sig till Östersunds kommun har ett högre tonläge. Några är riktigt arga. ”Varför går ni inte ut med nåt meddelande för ersättning för allt jävla besvär som ni ställt till med ...” skriver en av dem.

Juristerna på Östersunds kommun meddelar att de framöver kommer att gå igenom alla former av ersättningsanspråk. Men först måste orsaken till spridningen fastställas och ansvarsfrågan utredas.

Kommundirektör Bengt Marsh har svårt att tro att enskilda drabbade kan få ekonomisk ersättning i form av lägre vattenräkning.

– Det är väl ingen sannolikhet i det, säger han men tillägger att det ytterst blir en diskussion för politikerna.