Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många vill anställa personer med funktionsnedsättning

46 procent av de privata arbetsgivarna i Jämtlands län kan tänka sig erbjuda en anställning till en person med funktionsnedsättning.

Annons

Det visar en färsk enkät som Arbetsförmedlingen har gjort.

Enkäten visar också att 45 procent av de offentliga arbetsgivarna i länet (stat, kommun och landsting) kan tänka sig att erbjuda en person med funktionsnedsättning anställning.

Totalt har 266 privata arbetsgivare i Jämtlands län deltagit i enkäten. På frågan om de kunde tänka sig att erbjuda anställning till en person med funktionsnedsättning svarade 123 arbetsgivare ja, 70 svarade nej, medan 73 privata arbetsgivare svarade att de inte vet.

42 offentliga arbetsgivare i länet har svarat på enkäten och av dem har 19 svarat ja på frågan om de kan tänka sig att erbjuda en person med funktionsnedsättning anställning, medan fyra har svarat nej och 19 vet inte.

Totalt har Arbetsförmedlingen frågat cirka 12 500 privata och offentliga arbetsgivare i hela landet hur de ställer sig till att anställa personer med funktionsnedsättning.

40 procent av de privata arbetsgivarna svarade att de kan tänka sig att anställa en person med funktionsnedsättning, medan 35 procent svarade nej och 25 procent svarade att de inte vet.

Bland de offentliga arbetsgivarna svarade 50 procent ja, 14 nej och 36 procent svarade att de inte vet.

- Dessa positiva svar är viktiga nu med tanke på det uppdrag vi har fått efter nyår. Nu ska vi erbjuda personer som har varit långvarigt frånvarande från arbetsmarknaden på grund av sjukdom en återgång till arbetslivet. Att vi då har tillgång till arbetsgivare som kan och vill erbjuda anställning eller praktik är avgörande för hur vi ska lyckas, säger Henrietta Stein som är chef för Arbetsförmedlingens Rehabilitering till arbete.

Hon konstaterar också att det är glädjande att det är så många arbetsgivare, både privata och offentliga, som förstår vilken kompetens det finns inom denna grupp.

KENNETH JOHANSSON/Nyhetsbyrån NA Media

Annons