Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många tog chansen när kamp-sportarna bjöd på öppen träning

/
  • Chefsinstruktören Jessie Cayanan visar Sofie Blomqvist handens rätta vinkel vid slag, rätt vinkel är viktigt för att undvika skador.
  • Kondition, styrka, rörlighet, snabbhet och mjölksyratålighet ställs på prov under mitsträningen.  Foto: Håkan Luthman
  • Precis som i all annan kampsport är fotarbetet viktig del av utövandet.
  • Stretching är en stor del i träningen då det är viktigt att kroppen är varm och mjuk. David Carlsson leder uppvärmningen.
  • En mits är en vadderad kudde som används att slå och sparka mot. Erika Nilsson håller mitsar för slagövningarna.

– Det bästa med Jeet Kune Do är att det är en flexibel kampsport. Du kan utveckla din egen personliga stil beroende på vilka förutsättningar och talanger du har, säger Erika Nilsson.

Annons

Hon är en av instruktörerna i Östersunds Jeet Kune Do-förening och på plats i Sporthallen då klubben har nybörjarintag för nyfikna ungdomar. De öppna träningarna pågår under februari och en hel del intresserade har kommit för att prova.

– Vi brukar ha nybörjarintag en eller två gånger per år men man är alltid välkommen att komma och se på våra träningar om man är intresserad, säger Erika Nilsson.

För Emil Eklöv från Edsåsdalen är det andra besöket på en vecka.

– Jag har sysslat med karate och aikido lite sporadiskt tidigare. Jag har haft svårt att hålla ut några längre perioder men det känns som att Jeet Kune Do är mest rätt för mig. Jag är lite klen i kroppen och har problem med ryggen och nacken och det här känns jättebra.

Trots att avancerade utövare kan använda vapen i kamperna är det ingen våldsam sport för nybörjare. Det handlar mest om att blockera och utdela slag och att falla rätt.

– Jag vill lära mig grunderna först och främst och få kontroll på kroppen. På sikt kan det vara intressant med något vapen, men jag tänker mest på att jag vill utveckla en personlig stil, säger Emil Eklöv.

Sofie Blomqvist har kommit till träningen tillsammans med sin storasyster Ida Blomqvist.

– Det här ska jag definitivt fortsätta med. Man får motion samtidigt som det är kul att prova något nytt. Jag har provat boxning tidigare men det är första gången jag och Ida motionerar tillsammans och det är roligt, säger Sofie Blomqvist.

Mer läsning

Annons